Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fasole verde cu smântână (rețeta lui Radu Anton Roman)

Fasolea verde cu smântână, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un deliciu culinar, cu o savoare deosebită, ușor de preparat.

20 Iunie 2017, 09:06


Intr-o seara de toamna, intr-o sambata, cred, am poposit la maicutele de la Agapia, bucurandu-ma pana la extaz de o fasolica verde exceptionala, cu smantana si marar. A doua zi, la Varatec, am mancat, cu placere, acelasi lucru bine gatit.

Luni, la pranz, cand am ajuns in sfarsit la Moldovita, am regasit, infometat, fasolea cu smantana.

Marti, la un motel de creasta, in drum spre Maramures, am sugrumat carciumarul: nu avea decat fasole verde cu smantana.

In aceeasi toamna, pe drumul spre manastiri, ne-am abatut spre viile de nord ale marelui grup de podgorii care e Panciu, la Urechesti si Pancesti.

Aveam niste adrese de vieri batrani, cautam vinuri din vite vechi (Panciu ramane un mozaic incredibil de vite, soiuri, vinuri, de ieri, de azi, si poate ca si de maine), Verdea si Plavaie. Am gasit si unul si altul (sau si una si alta, cum vreti). Sunt doua vinuturi vesele, primavaratice la culoare si zvapaiate la gust. Am mancat, desigur, fasole verde cu smantana si mama­liga aburind. Am baut destul din vinurile acestea tineresti, galben-verzui, ce nu stiu si nu pot imbatrani (nu asta e rostul lor!).

Le-am ascultat povestea veche bolborosind in ulcica pana cand era sa uitam drumul spre manastire.

Ingrediente Fasole verde cu smântână (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg fasole verde
1 ceasca mare de smantana
2 linguri de unt
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
1 lingura de marar
1 legatura de patrunjel
1 lingura de faina
sare

Afla modul de preparare al acestei savuroase retete pe Bucataria lui Radu

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune