Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ficăței de știucă în unt (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Chiar dacă știuca e un pește arhieuropean și nu e revistă de pescuit din Finlanda până-n Sicilia unde să nu apară spectaculoase trofee de esocide, puțini știu să mănânce o știucă cum știu românii, din cap în coadă, cu totul.

19 Aprilie 2017, 14:13


Stiuca cu sos de rosii, ciorba de perisoare de stiuca (mai ales acum, ca Delta, devenita rezervatie si depoluata prin falimentul industriei romanesti, si-a refacut populatia de esox lucius - cel mai sigur semn de apa curata) fac fala meselor dintre Severin si Sulina.

Dar chiar si dintre romani, putini sunt cei ce „stiu-ca“ una din cele mai alese bucatele din acest aprig rapitor e ficatul. Atat de putini, incat multi stramba din nas la auzul „nastrusniciei“. Pana gusta...

Cine vrea poate sa stoarca si un strop de lamaie. Dar nu e nevoie, lucrarea e rotunda.

Rafinata si necunoscuta, aceasta mancarica de pescar pervers si capricios poate cere un vin de asemenea necunoscut, care pe mine m-a incantat: Babeasca Gri, creatie recenta a podgorenilor Vrancei, dusa spre Dunare, la Galati, pe dealurile Bujorului (ce bucurie s-auzi ca unii se muncesc sa ne imbogateasca)!

Vinul, un alb de masa crescut pe o buturuga de rosu, are o frumoasa roba vag cenusie, e placut, cu iz floral demisec spre sec, cu gust de fruct si fum.

E o codoseala mezalianta (Babeasca Gri cu ficatei de stiuca in unt, auzi tu!), o intalnire misterioasa dintre un mostenitor sarac dar cinstit, care o rupe insa total cu trecutul negru (rosu) si aceasta trufanda aristocrata, veche de milenii a apelor, demna, credeti-ma, de cea mai mare bucatarie a lumii.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune