Ascultă Radio Antena Satelor Live

Friptură la tavă cu piure de vișine (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe partea Careiului, acolo unde începe câmpia de nord a Transilvaniei și înfloresc livezi de vișini-ce spectacol nipono-cehovian !-s-a împământenit o fripturică cu iz parfumat, dusseldorf-ist (acolo cică ar fi compotul cea mai vitejească murătură, luptând din răsputeri-cam slabe, zic eu-cu cârnații cei grași și șuncile cele afumate) și gust dulce-acrișor.

21 Februarie 2017, 08:12

Să vedem, să încercăm, vorbim noi dup-aceea.

Nu-i rea, credeti-ma, doar ca nu-i in obiceiul nostru. Dar asta e, daca ne lasam de la Turt spre sud, pana la Deta, musai sa ne asteptam la tot felul de aventuri si intalniri (foste) imperiale.

De exemplu, o alunecoasa, catifelata Rujita, rosie, nu roza, ca de obicei, de Sanislau.

Ori o Ardeleanca de la Tasnad, vin galbior care miroase ca o faneata si are gust delicat de pere varatice.

Am putea aduce chiar, de la polul nord al viei romanesti, de la Tarna Mare, un Riesling de Banat (caci asa s-a declarat in buletin vinutul de la Teremia, cand s-a maritat in Oas, i-a fost rusine sa recunoasca c-o cheama taraneste, Creata).

Toate-s bune, numai sa fie. Ceea ce mi se pare amuzant este ca oseno-bihorenii, nemultumiti de finetea-i aproape inconsistenta, alatura acestei fripturi usurele, pe langa piureul de fructe, si o alta „garnitura“, grea cat un asteroid: „crumpi pe plec“.

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune