"Găină pe soancă" (Rețeta lui Radu Anton Roman)
O mâncare de iarnă pentru cei care urăsc dietele de orice fel, specifică zonei bihorene (unde „paprika“-boiaua-e la fel de deasă în mâncare ca și sarea, dacă nu mai mult), e puiul pe ciolan afumat, de loc banal. Dar nu poți s-o mănânci decât dac-o bei cu un roșu, o Cadarca adevărată, un Corb, un Vânat, sau măcar cu un roze, o Rujiță, rumenă și sprinteioară, care se plimbă de la Minis spre Sanislau, încercând să se decidă unde-i matca ei bună.
07 Septembrie 2017, 14:04
Că Biharia și Banatul împreună au clocit aceste demancari și aceste vinuri, nici chiar austriece, dar nici de tot dacice, nici prea sârbești, dar nici desăvârșit italiene, nici răspicat nemțești dar nici foarte ungurești, ci și așa și așa, adică românești.
Ingrediente
1 pui mare, de 2 kg (sau o gaina ori 6-8 copane mari)
1 ciolan afumat de porc de 1 kg
1 lingurita de miere
piper, boia dulce, cimbru, marar
50 g rachiu de mere
2-3 rosii
500 ml vin alb dulce
50 g otet de mere
2 ardei grasi