Găluște de mămăligă (rețeta lui Radu Anton Roman)
Nu e casă în Bucovina în care, măcar o dată pe lună, să nu fie, pe masa duminicii, găluștele acestea (care sunt un fel de bulz de stână coborât în vale, către casă de oameni).
26 Iulie 2017, 11:12
Bineinteles ca se ofera cu smantana, dar si cu vin alb subtil si gratios ca Aligote-ul de la Iasi, bun sa starneasca (simt ca ar fi trebuit sa spun „excite”- nu prea merge Aligote cu „starneasca”), iar nu sa (sa vedem ce alegem: sature, potoleasca, astampere, linisteasca?) curme foamea noastra, oricum nepotolita, nesaturabila, nelinistita,neastamparata, nesfarsita etc.
Mamaliga e temelia hranei taranesti. Cand taranul are mamaliga, bucatele se gasesc lesne. „Da' bine ca-i maliga pe fund, ca celelalte s-or gasi”. Cine are faina in sac, fasole, porc taet si curechiu in putina, nu duce grija casei. (Lupescu)
Pentru ca, oraseni razgaiati ce suntem, acoperim mamaliga cu ochiuri, o indopam cu branza de vaca, o scaldam in smantana; dar sateanul o mananca uscata si rece.
E mancarea noastra nationala. O sa gasesti pe toate mesele si sarmale, cocoloase de porc cu orez, infasurate in foi de varza acre. Vara, iti recomand dovleceii, rosiile noastre umplute si tocatura noastra infasurata in foi de vita foarte tanara, care se serveste cu iaurt.
Iezii nostri, purceii de lapte, micii de Pasti pe frigaruie nu au pereche in Orient; iar minunatele, inimitabilele tocanite atat de gustoase, asa de parfumate, asa de pline de spirit?
Cat de posomorate ni se par a fi ale voastre, din Franta, in comparatie cu ele. (Paul Morand)
Ingrediente
Mamaliga:
3 cesti de malai (la asta aproximatie, va dati seama,
ideea care ramane - ador sa invoc perenitatea de orice fel - e: de trei ori apa cat malai)
2 litri (sau 9 cesti) de apa
100 g unt
200 g cas uscat
un pic de sare
Umplutura:
500 g ciuperci
1 ceapa (tocata)
1 paharel de vin alb
1 lingura de smantana
sare, piper, dupa placeri
1 lingura de unt