Ascultă Radio Antena Satelor Live

Găluște de mămăligă (rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu e casă în Bucovina în care, măcar o dată pe lună, să nu fie, pe masa duminicii, găluștele acestea (care sunt un fel de bulz de stână coborât în vale, către casă de oameni).

26 Iulie 2017, 11:12


Bineinteles ca se ofera cu smantana, dar si cu vin alb subtil si gratios ca Aligote-ul de la Iasi, bun sa starneasca (simt ca ar fi trebuit sa spun „excite”- nu prea merge Aligote cu „starneasca”), iar nu sa (sa vedem ce alegem: sature, potoleasca, astampere, linisteasca?) curme foamea noastra, oricum nepotolita, nesaturabila, nelinistita,neastamparata, nesfarsita etc.

Mamaliga e temelia hranei taranesti. Cand taranul are mamaliga, bucatele se gasesc lesne. „Da' bine ca-i maliga pe fund, ca celelalte s-or gasi”. Cine are faina in sac, fasole, porc taet si curechiu in putina, nu duce grija casei. (Lupescu)

Pentru ca, oraseni razgaiati ce suntem, acoperim mamaliga cu ochiuri, o indopam cu branza de vaca, o scaldam in smantana; dar sateanul o mananca uscata si rece.

E mancarea noastra nationala. O sa gasesti pe toate mesele si sarmale, cocoloase de porc cu orez, infasurate in foi de varza acre. Vara, iti recomand dovleceii, rosiile noastre umplute si tocatura noastra infasurata in foi de vita foarte tanara, care se serveste cu iaurt.

Iezii nostri, purceii de lapte, micii de Pasti pe frigaruie nu au pereche in Orient; iar minunatele, inimitabilele tocanite atat de gustoase, asa de parfumate, asa de pline de spirit?

Cat de posomorate ni se par a fi ale voastre, din Franta, in comparatie cu ele. (Paul Morand)

Ingrediente

Mamaliga:

3 cesti de malai (la asta aproximatie, va dati seama,
ideea care ramane - ador sa invoc perenitatea de orice fel - e: de trei ori apa cat malai)
2 litri (sau 9 cesti) de apa
100 g unt
200 g cas uscat
un pic de sare

Umplutura:

500 g ciuperci
1 ceapa (tocata)
1 paharel de vin alb
1 lingura de smantana
sare, piper, dupa placeri
1 lingura de unt

Citeste continuarea Pe Bucataria lui Radu

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată