Ascultă Radio Antena Satelor Live

GARUM - condimentul fabulos al Antichității. Ce știm azi despre „potențiatorii de gust” ai anticilor

Chiar dacă ți se pare greu de crezut, și Antichitatea a avut... potențiatori de gust. Ingrediente super-concentrate, care erau folosite pentru a da gustul dorit mâncărurilor. Scrierile antice le amintesc, iar arheologii au reușit chiar să le identifice, să le clasifice, să le... expună în muzee.

18 Octombrie 2015, 08:07

Delicate şi deloc efemere, amforele îşi dezvăluie astăzi secretele. Scoase din pântecele corăbiilor, de pe fundul mării unde au stat ascunse mii de ani sau de sub pământ, de sub ziduri de cetăţi trecute prin lupte, ele sunt martorele deloc tăcute ale altor vremuri.

Poveştile sunt scrijelite în lut, uneori în modelele ce le dau personalitate. Înăuntru se găseau cele mai importante mărfuri de schimb: ulei de măsline, cereale, vin, măsline culese din Grecia însorită sau garum din Imperiul Roman. Marile drumuri comerciale au unit Europa în Antichitate, iar amforele au găzduit tot ce avea fiecare popor mai de preţ. O întreagă lume prinde astăzi contur datorită siluetei graţioase a unei... amfore.

La Pompei, de sub cenuşa vulcanului care a nimicit o întreagă ci­vilizaţie au fost scoase la iveală amfore în care se păstra garum - condimentul fabulos al lumii romane.

Era obţinut din intestine şi mai târziu carne de macrou sau ton, amestecată cu vin, oţet, boabe de piper negru şi ulei de măsline, lăsată la fermentat în soare. Această pastă extrem de aromată era folosită pentru a înnobila preparatele pe bază de carne (în general, doar familiile bogate îşi permiteau să se bucure de gustul acestui condiment). Apicius, primul autor de cărţi de bucate, îl adaugă printre ingredientele reţetelor sale. Dacă pasta de garum era diluată cu apă, putea fi folosită ca o băutură digestivă, medicament (se considera că era eficientă împotriva muşcăturilor, durerilor de stomac şi constipaţiei) sau chiar produs cosmetic (deşi pare neobişnuit, stătea la baza unora dintre parfumurile create special pentru cei mai norocoşi dintre romani).

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune