GARUM - condimentul fabulos al Antichității. Ce știm azi despre „potențiatorii de gust” ai anticilor
Chiar dacă ți se pare greu de crezut, și Antichitatea a avut... potențiatori de gust. Ingrediente super-concentrate, care erau folosite pentru a da gustul dorit mâncărurilor. Scrierile antice le amintesc, iar arheologii au reușit chiar să le identifice, să le clasifice, să le... expună în muzee.
18 Octombrie 2015, 08:07
Delicate şi deloc efemere, amforele îşi dezvăluie astăzi secretele. Scoase din pântecele corăbiilor, de pe fundul mării unde au stat ascunse mii de ani sau de sub pământ, de sub ziduri de cetăţi trecute prin lupte, ele sunt martorele deloc tăcute ale altor vremuri.
Poveştile sunt scrijelite în lut, uneori în modelele ce le dau personalitate. Înăuntru se găseau cele mai importante mărfuri de schimb: ulei de măsline, cereale, vin, măsline culese din Grecia însorită sau garum din Imperiul Roman. Marile drumuri comerciale au unit Europa în Antichitate, iar amforele au găzduit tot ce avea fiecare popor mai de preţ. O întreagă lume prinde astăzi contur datorită siluetei graţioase a unei... amfore.
La Pompei, de sub cenuşa vulcanului care a nimicit o întreagă civilizaţie au fost scoase la iveală amfore în care se păstra garum - condimentul fabulos al lumii romane.
Era obţinut din intestine şi mai târziu carne de macrou sau ton, amestecată cu vin, oţet, boabe de piper negru şi ulei de măsline, lăsată la fermentat în soare. Această pastă extrem de aromată era folosită pentru a înnobila preparatele pe bază de carne (în general, doar familiile bogate îşi permiteau să se bucure de gustul acestui condiment). Apicius, primul autor de cărţi de bucate, îl adaugă printre ingredientele reţetelor sale. Dacă pasta de garum era diluată cu apă, putea fi folosită ca o băutură digestivă, medicament (se considera că era eficientă împotriva muşcăturilor, durerilor de stomac şi constipaţiei) sau chiar produs cosmetic (deşi pare neobişnuit, stătea la baza unora dintre parfumurile create special pentru cei mai norocoşi dintre romani).