Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gem din prune și vanilie

Gemul din prune și vanilie este o rețetă minunată, care se numără printre deliciile care se prepară în această perioadă; este o versiune chiar mai aromată decât rețeta clasică.

10 Septembrie 2015, 04:26


Gemul din prune și vanilie combină savoarea prunelor cu aroma încântătoare a vaniliei. Vă puteți bucura de acest gem atât simplu, întins pe pâine prăjită sau biscuiți, cât și asociat cu diverse preparate, precum clătitele sau prăjiturile.

Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate pentru 3 borcane mici.

Ingrediente pentru gem din prune și vanilie:

- 1 kg de prune mari, proaspete și sănătoase
- 1 păstaie de vanilie SAU 1 lingură de esență de vanilie
- 450 g zahăr granulat
- 120 ml apă

Mod de preparare pentru gem din prune și vanilie:

Spălați bine prunele, apoi le tăiați pe jumătate și eliminați sâmburii; tăiați bucățile rămase încă o dată pe jumătate și asigurați-vă că sunt sănătoase. Într-o cratiță, puneți bucățile de prune, vanilia și apa. Lăsați-le să fiarbă până dă în clocot, timp de 15 – 20 de minute sau până când observați că s-au frăgezit prunele.

Între timp, spălați și uscați 3 borcane mici, pe care le introduceți la cuptor pentru sterilizare, la 120º C. Reduceți temperatura de la aragaz și adăugați zahărul peste prune, continuând să amestecați până când se dizolvă zahărul și capătă un aspect ușor translucid.

Măriți din nou flacăra și dați în clocot prunele, amestecând din când în când, ca să nu se lipească de fundul cratiței. În momentul în care amestecul începe să se închege și ajunge la consistența pe care o preferați, luați gemul de pe foc (dacă folosiți păstaie de vanilie, acum este momentul să o eliminați din amestec).

Scoateți borcanele din cuptor și turnați gemul fierbinte în ele, după care le fixați foarte bine capacele. Acest gem rezistă în stare foarte bună în cămară timp de până la aproximativ un an.

Sursa: yve.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune