Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gem din prune și vanilie

Gemul din prune și vanilie este o rețetă minunată, care se numără printre deliciile care se prepară în această perioadă; este o versiune chiar mai aromată decât rețeta clasică.

10 Septembrie 2015, 04:26


Gemul din prune și vanilie combină savoarea prunelor cu aroma încântătoare a vaniliei. Vă puteți bucura de acest gem atât simplu, întins pe pâine prăjită sau biscuiți, cât și asociat cu diverse preparate, precum clătitele sau prăjiturile.

Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate pentru 3 borcane mici.

Ingrediente pentru gem din prune și vanilie:

- 1 kg de prune mari, proaspete și sănătoase
- 1 păstaie de vanilie SAU 1 lingură de esență de vanilie
- 450 g zahăr granulat
- 120 ml apă

Mod de preparare pentru gem din prune și vanilie:

Spălați bine prunele, apoi le tăiați pe jumătate și eliminați sâmburii; tăiați bucățile rămase încă o dată pe jumătate și asigurați-vă că sunt sănătoase. Într-o cratiță, puneți bucățile de prune, vanilia și apa. Lăsați-le să fiarbă până dă în clocot, timp de 15 – 20 de minute sau până când observați că s-au frăgezit prunele.

Între timp, spălați și uscați 3 borcane mici, pe care le introduceți la cuptor pentru sterilizare, la 120º C. Reduceți temperatura de la aragaz și adăugați zahărul peste prune, continuând să amestecați până când se dizolvă zahărul și capătă un aspect ușor translucid.

Măriți din nou flacăra și dați în clocot prunele, amestecând din când în când, ca să nu se lipească de fundul cratiței. În momentul în care amestecul începe să se închege și ajunge la consistența pe care o preferați, luați gemul de pe foc (dacă folosiți păstaie de vanilie, acum este momentul să o eliminați din amestec).

Scoateți borcanele din cuptor și turnați gemul fierbinte în ele, după care le fixați foarte bine capacele. Acest gem rezistă în stare foarte bună în cămară timp de până la aproximativ un an.

Sursa: yve.ro

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată