Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gusturi românești: Mămăligă cu magiun

Sigur o să zâmbiti! Dar, mă încumet să vă aduc aminte de tabieturile bunicilor noştri.

01 Octombrie 2016, 04:31


Astăzi, “mămăliga cu magiun”, o prajitură care se mânca odinioară, în cătunele pierdute din Maramureş, la izvoarele Ruscovei şi Botizei.

Avem nevoie de următoarele ingrediente:

- 1 litru apă

- 500g mălai

- 50 g unt

- 1 albuş de ou

- 1 linguriţă sare

- 250 g nuci

- 450 g magiun de prune sau caise

- 100 ml smântană.

Se face o mamaligă rotundă, mai vârtoasă, ca să o puteţi taia de-a latul, felii mari şi subţiri.

Se pisează bine, bine, nucile. Intr-un ceaun se pune un pic de unt, cât să-l ungă, apoi se asează primul strat de mamaligă, peste care se pune magiunul, ca o patură, apoi un strat de nuci pisate. Peste toate punem o felie de mamaligă.

Peste ultimul strat de mamaligă, aşternem magiun bătut cu albuş de ou, smântâna (de frişca) şi nuci pisate. Se dă la cuptor un sfert de oră.

Când este gata, lângă mămăliga cu magiun, merge de minune un must răsdulce de Traminer Roz de Alba!

O reţetă tradiţionala, din cartea “Bucate, vinuri si obiceiuri romaneşti”, lăsată moştenire, de maestrul bucătăriei româneşti, Radu Anton Roman.

Autor: Polina Gheorghe

Sursa foto: bucataras.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune