Gusturi românești: Mămăligă cu magiun
Sigur o să zâmbiti! Dar, mă încumet să vă aduc aminte de tabieturile bunicilor noştri.
01 Octombrie 2016, 04:31
Astăzi, “mămăliga cu magiun”, o prajitură care se mânca odinioară, în cătunele pierdute din Maramureş, la izvoarele Ruscovei şi Botizei.
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 litru apă
- 500g mălai
- 50 g unt
- 1 albuş de ou
- 1 linguriţă sare
- 250 g nuci
- 450 g magiun de prune sau caise
- 100 ml smântană.
Se face o mamaligă rotundă, mai vârtoasă, ca să o puteţi taia de-a latul, felii mari şi subţiri.
Se pisează bine, bine, nucile. Intr-un ceaun se pune un pic de unt, cât să-l ungă, apoi se asează primul strat de mamaligă, peste care se pune magiunul, ca o patură, apoi un strat de nuci pisate. Peste toate punem o felie de mamaligă.
Peste ultimul strat de mamaligă, aşternem magiun bătut cu albuş de ou, smântâna (de frişca) şi nuci pisate. Se dă la cuptor un sfert de oră.
Când este gata, lângă mămăliga cu magiun, merge de minune un must răsdulce de Traminer Roz de Alba!
O reţetă tradiţionala, din cartea “Bucate, vinuri si obiceiuri romaneşti”, lăsată moştenire, de maestrul bucătăriei româneşti, Radu Anton Roman.
Autor: Polina Gheorghe
Sursa foto: bucataras.ro