Ascultă Radio Antena Satelor Live

Imam Bayildi (rețeta lui Radu Anton Roman)

Astăzi, vă prezentăm o mâncare tradițională turcească, variantă adaptatat după rețeta lui Radu Anton Roman.

23 Iunie 2017, 09:55


Deliciu turcesc - monada gastronomica - pe care nimic si nimeni nu l-a putut sparge si schimba, atat a fost de rotund modelul.

Desi mai incearca unii sa-i adauge carne de berbec si laptarii - tot spre turci ducandu-se, zic ei naivi - experienta ne arata ca-i o prostie zadarnica si ca iese un rahat (dar nu de cel locum).

Daca imamul innebunea la mancarea asta, manastirile romanesti au inaltat-o drept lucrare de post si de pret, iar in vechiul Bucuresti nu se putea birt serios fara tocmeala de vinete cu rosii si usturoi, ca nu mai venea lumea, se ducea la altii.

O fi imam baialdi-ul mancare islamica, dar culmea, merge cu vin rosu.

Ceva mai usor, bineinteles, un Merlot de la Plenita, la o adica (sa nu ne indepartam de fluviu), dar nu vechi, ca-si uita toate poznele tineretii si din chefliul si nebunaticul Hal inhaitat cu talharii si farsele lui Falstaff, devine ditamai regele Henric, solemn, responsabil, maret.

Eu unul, imi potrivesc - la mancarea asta de vara-toamna - si un Merlot de la Saligny, tot tanar, de un an - doi, inca sovaind intre arome de fructe de padure si miros de flori de camp, cu gustul inca crud si ierbos, cu un pic de must sagalnic si efebiac ascuns in forta lui felina de acum si de mai tarziu.

Ingrediente Imam Baialdi (rețeta lui Radu Anton Roman)

1,5 kg vinete coapte si lungi

Umplutura:

2 cepe
1 patrunjel
2 ardei grasi
3 capatani de usturoi
2 morcovi
1 telina
3 linguri de varza tocata

Sos:

1 kg rosii
200 ml ulei masline
1 ardeias iute
piper, sare

MOD PREPARARE Imam Baialdi (rețeta lui Radu Anton Roman)

Vinetele se grijesc (se spala, se scot din coada) si se cresteaza, dar numai de patru ori, si nu asa adanc, cat sa se tina un pic vanata de miez

Se oparesc iute, se presara cu sare si se pun intre funduri de lemn, presate, sa-si lase zeama amaruie

Se toaca toata umplutura si se caleste in 100 ml ulei de masline, ca asa e Levantul, la noi scump, la ei gustos (sa va puneti o pestelca mai grosuta, ca sar picuri fierbinti unde ustura mai voiniceste)

Usturoiul nu se caleste, sa ramana viu pana-n vanata si acolo sa moara, dar se taie-n doua cateii, sa sufere un pic

Vinetele se pun in tava si se indeasa-n crestaturi cu prajeala asta, cu cateii de usturoi, cu ceva sare si piper

Rosiile se curata de pielita si se dau prin sita

Se toarna untdelemnul ramas, bulion de rosii, ardeiul iute tocat

Se pune tava la cuptor, acoperita, sa se coaca inabusit o jumatate de ora, apoi se lasa sa scada pe marginea plitei, sa se indese toate bunele in ceva si mai bun.

Citeste alte retete pe Bucataria lui Radu.

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune