Înturnat (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Pe Valea Frumoasei - locul acela unic dintre munți unde îngerii dorm tolăniți în răcoarea luncilor fermecate, iar pletele li se ridică, verzi-albicioase, de zici că sunt o iarbă de mătase-se face „inturnat“, un fel de balmoș, care nu-i chiar mâncare de sărbătoare, ci mai degrabă o închipuire, o simulare a ei.
06 Decembrie 2016, 08:58
Drumurile bune ce leaga Sebesul si Sugagul de Tara Lotrului aduc painea pana si pe masa departata si saraca a ciobanilor si padurarilor, asa incat, in serile lungi de vara ploioasa, bacita (alt lux de pe la stanile din Muntii Cindrel, accesibile pana si cu Trabantul lui Dutzi Smigelschi, poreclit, in batjocura nemiloasa, Range Rover) ori „padurareasa“ (adica mama Nuta Nicoara de la Tartarau) face „inturnat“.
Un fel de budinca, „inturnatul“ e gustos, mai ales cu tuica de Petresti ori cu un vinuc alb si sec de Calnic si de Garbova, un Iordovan pasamite, cum face dom’ profesor Tarlea din Sebes (doamna Ana, daca am retinut bine: se prajesc un pic ardeii capia in ulei, se jupoaie, se stropesc cu otet si se astern cu felii de piept de pui fierte, date prin miresme de cimbru, boia si un praf de sare).
Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.