Învârtita suceveană (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Cu mere sau cu brânză de vaci, învârtita bucovineană (sinonimul ruladă nu e numai un barbarism citadin adoptat, la vremea-i, de țoape și de snobo- dinupaturici, ci și un fel de a importa arta fierberii mălaiului în țara mămăligii) confirmă aspirațiunea umană spre perfecțiunea lucrului rotund (prieteni, nu vi se pare că miroase a tautologii prin bucătăria asta?).
17 Octombrie 2016, 06:18
Mainile ei albite si parfumate de la framantat taie felii subtiri de placinta. Stiai cat de senzual poate fi gestul acesta, ce dramatic si tulburator poate ispiti cutitul carnea frageda a unei invartite?
Ce fasait moale, zapacitor, inunda camera atunci cand taisul a patruns in rotunjimea tandra, supusa, a aluaturilor? Apare doar un spasm, un fel de zvacnet elastic de refuz, instantaneu inabusit, o mica revolta uimita, apoi totul se transforma in acceptare, bucurie si pierdere de sine.
Nu uita sa torni in paharele alungite, stranse un pic la gura, o picatura de Grasa de Cotnari, asa se termina aceasta (dupa)masa burgheza, e sansa ta la sublim si la eternitate.