Jumări de raţă. Rețeta Kerei Calița
Jumarile de rata reprezinta un preparat mai putin cunoscut, insa la masa voievodului Grigorie Vodă Ghica acestea reprezentau un deliciu mult asteptat.
05 Mai 2017, 12:23
Vremea voievodului Grigorie Vodă Ghica a fost în cugetul şi vorba raialei, „domnia de aur”, de linişte şi pace.
Şi cum toate lucrurile bune au un sfârşit, la 1828 trimisul ţarului, generalul conte Paul Dimitrievici Kiseleff, adjutant imperial, a poposit la Bucureşti să sfârşească în taină cu Vodă Grigorie temeinica lucrare a Regulamentului Organic.
La masa diplomaticească, felurile de mâncare curgeau în neştire, parfumate, dulci, acrişoare, servite cu pompă domnească de maestrul de ceremonii, care, între sosurile şi fripturile cu şofran mai aducea câte-un clondir din vinurile de Drăgăşani înzestrate ca o luminată zi de Paşte. Din litania bucatelor îndrăgite de Grigorie Vodă Ghica, trona una singură, jumările de raţă îndopată, lucrare plină de ascunzişuri cu opinteli şi lunecări ale baş-bucătarului.
Jumari de rata - mod de preparare:
Pentru zece demnitari se caută o raţă de 3 kg, grasă şi frumoasă, care a fost bine pârlită şi curăţată cu îngăduinţă de mulţimea de tulei.
Citeste continuarea pe Kera Calita