Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”

”Sentimentele, cultura și turismul nu țin cont de granițe administrative. Conacele din Secuime pot completa oferta turistică din Țara Bârsei, putând fi cuprinse în circuite turistice comune” – a afirmat zilele trecute Tamás Sándor.

08 Septembrie 2018, 03:49

Declaratia președintelui Consiliului Județean Covasna a fost facuta la Coresi Shopping Resort din Brașov, unde a fost prezentat și promovat „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Covasna se va desfășura în perioada 7-9 septembrie, în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, unde este așteptat și publicul din Brașov.

La conferința de presă, organizată la Coresi, au fost prezenți și reprezentanții administrației locale și județene din Brașov. ”Ne simțim bine când sunteți aici, avem o colaborare foarte bună de mulți ani. Este important să scoatem în evidență, să fructificăm împreună cultura și tradiția noastră. Suntem legați unii de alții, nu poate fi negat acest lucru, de aceea merită să dezvoltăm multe lucruri împreună, atât de natură economică, cât și la nivel cultural” – a subliniat primarul Municipiului Brașov, George Scripcaru.

„Noi, în Sfântu Gheorghe, investim nu numai în infrastructură, ci și în comunități. Pe lângă reabilitarea monumentelor am inițiat mai multe evenimente culturale importante, cum sunt Zilele Sfântu Gheorghe sau Galopiada Secuiască. Aproape în fiecare sfârșit de săptămână se desfășoară câte un festival, iar pe 7-9 septembrie vă așteptăm la Festivalul Deliciilor Dulci, unde se pot gusta kürtőskalács-uri de o calitate înaltă cu arome tradiționale, dar și inovatoare” – a explicat viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva.

”Când am pus bazele multor proiecte europene, care fac dovada că nu există granițe administrative, noi am făcut în așa fel să fim o echipă și să dăm continuitate acestor proiecte de infrastructură. Alături de primăriile din Sf. Gheorghe și Brașov, alături de județul Covasna ne-am exprimat foarte clar că ne dorim cu toții să realizăm cel mai important obiectiv, aeroportul de la Ghimbav. Consider că turismul și cultura pot fi concepute integrat. În județul Brașov în decursul timpului am conviețuit cu sași și maghiari, iar tradițiile lor au făcut ca această zonă să fie altfel, să aibă o identitate distinctă față de alte zone ale țării. Consider că doar împreună putem să ne promovăm, să ne prezentăm specificul și să nu avem niciodată impresia că vom fi în competiție” – a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Cei prezenți la conferința de presă s-au înțeles ca anul viitor, alături de județele Harghita și Mureș, și județul Brașov să contribuie cu un sac de făină la prepararea kürtőskalács-ului care va simboliza buna cooperare dintre Ținutul Secuiesc și Țara Bârsei. La promovarea festivalului publicul brașovean a putut degusta kürtőskalács-ul care anul trecut a câștigat locul doi la concursul organizat la festivalul nostru. Firma Parázska, din Miercurea Ciuc, prepară kürtőskalács după o rețetă tradițională, dar în același timp încearcă să regândească acest produs premium, folosind și aroma de zmeură.

Cea de a doua ediție a „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” se va desfășura în perioada 7-9 septembrie, în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe. Se va prepara Kürtőskalács din făină care provine din județele Mureș, Harghita și Covasna. Deja este o tradiție să se prepare și cel mai lung Kürtőskalács din Transilvania, ceea ce înseamnă un colac de 14 metri, la care se folosește făina Gyermelyi și care va fi realizat de firma Kovács din Lupeni, județul Harghita împreună cu brutăria Diószegi din Sf. Gheorghe.

La prima ediție a festivalului au participat în jur de 20 de mii de persoane, multe fiind din județul Brașov. În cele trei zile ale festivalului producătorii au vândut 15 mii de kürtőskalács. În cadrul acestui festival producătorii zonei sunt invitați să intre în competiție pentru a câștiga titlul „Kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc”.

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată