Lapți pane (rețeta lui Radu Anton Roman)
Orientul a descoperit și mizat pe măruntaie ori că era prea sărac și trebuia să mănânce rămășițe (după ce-și vindea carnea macră altora), ori dintr-un rafinament iscoditor de alchimist, cel care a născut marea bucătărie chineză.
19 Iulie 2017, 13:23
In bucataria romaneasca, cele mai neasteptate si necunoscute feluri de mancare, de o eleganta socanta, au fost create, cu secole in urma, de pescarii primitivi si izolati de lume ai Deltei si ciobanii insingurati pe crestele carpatine.
Cine n-a mancat, intracarpatic, fudulii, maduvioare si momite la gratar, creier si lapti pane, ficatei de stiuca in unt n-a-nteles o realitate romaneasca: snobismul provocator al bucatariei mioritice nu vine din tehnologiile savante si asocierile paradoxale, ca la frantuji si chinezi, ci din insolitul bucaticii principale, al straneitatii (vai ce barbarism!) sufocante a materiei prime, altfel extrem de simplu, aproape primitiv prelucrata.
Si ce vin sa bem noi la „fuduliile“ astea de crap - tot in forma de stiulete, ca la toti baietii?
Credeti ca un vin de campie si de Dunare, o Feteasca de la Insuratei, de pe malul stang al fluviului, mirosind a flori de camp, a struguri parguiti, a faneata, dar totusi sec si usor amarui, cum sta bine unui vin de veghe la mesele cele grele, merge?
Sigur ca merge!
Lapți pane (rețeta lui Radu Anton Roman)
Apropo, e o caracteristica a vinurilor albe romanesti, vechi de secole, deci de dinainte de filoxera, sa miroasa ca toate florile si fructele lumii, de zici ca o sa bei agheazma indulcita cu miere - dar la gust sa fie barbatesti, ierboase, aspre uneori, demisec spre sec, cu o remanenta amaruie incantatoare. Si unde mai pui ca seamana-ntre ele: o serie de individualitati bine definite, incapand insa toate in categoria vinurilor mici, de masa superioare - 9 - 11 grade - dar de o superba delicatete de buchet si gust.
Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.