„Măi tătucă” (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Cândva, la pomana porcului, se făcea și acest fel de mâncare, sănătos și zemos. Azi, doar moșii de pe văile Dornelor și-l mai amintesc, ca pe o bucurie îndepărtată și nemaiîntâlnită a copilăriei (totuși, la început de secol, etnograful Tudor Pamfile îl pomenește, dar fără să detalieze și magnifica receptă).
21 Noiembrie 2016, 07:25
Am avut norocul sa-l intalnesc, intr-o zi de toamna rece si timpurie, pe mos... Craciun (da, da, asa-l chema, mos Craciun Craciun) de loc din Maramu, dar cu nevasta de la Valea Bancului (Gura Humorului, Valea Bancului - asta-i Bucovina !) care s-a-ndurat de frigul din mine (eram la pescuit si cazusem in apa - de munte !) si mi-a gatit, de, ca la Craciun (acasa), ratia lui de „adidasi“.
De Boboteaza din bucatele puse pe masa nu se mananca nimic pana ce nu umbla preotul cu crucea, pentru ca, daca se mananca inainte de aceasta, atunci si pasarile mananca vara painea pe camp. (Marian)
Cele 4 picioare-copite ale porcului, numite popular, in vremurile de restriste ale ratiilor (nascute, dintr-o impura coincidenta, o data cu generatia literara numita, textual, „optzecista“ sau „desantista“) adidasi - ceea ce a oferit, pe tava, desigur, rapsozilor (dar si rapsoditelor) postmoderni sansa unei gaselnite, o romantica si suculenta definitie; „generatie in blugi si-n adidasi“
Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu