Musaca de țelină (rețeta lui Radu Anton Roman)
Nu prea raspandita si nici prea populara - telina e si scumpa si greu de taiat - „musacaua“ aceasta e inca o dovada ca, la bucatarie, totul e posibil dar totul se transforma, dupa reguli si (care o fi pluralul de la bunul plac?) tafne necunoscute (intrebati pe un arab sau pe un turc inca mestecand, incantat, ultima bucatica de mussaka de vinete, despre musacaua de telina - o sa va rada in nas).
12 Septembrie 2016, 08:25
N-am gustat, pana acum un an, vreun vin de Jiu, ca nu stiam ca se poate! Dar uite ca s-a pomenit un prieten de prin Retezat sa aiba soacra la Cordesti (mare pricopseala!) si asa ne-am luminat noi ca Jiul nu e numai un rau gros de carbune ci si podgorie in putere.
Cabernet-ul de pe Jiu (Dobrita!) e negru-pestera (tot carbunele saracu’!) si fortos tare. Cel putin cel adus de Costica Craciunescu (avea cinci ani vechime!) era de-acum un munte de bazalt lichefiat si adunat in pahar. Intai am crezut ca-i Samburesti de pe vremuri, atat de bine era rotunjit! Si avea si un buchet vanos de flori uscate, violete de Parma si papadie amaruie, cum numai pamantul intunecat al Gorjului poate sa dea. Implinit cum nu se mai poate, falnic, cu o tinuta sigura si teribil de aroganta, a nascut urmatorul dialog profund: „Costica, ce bem noi aici, cu musaca de telina, sange de cati draci?“ „E vin de Jiu, draguta Radule, vin vechi de Jiu, n-o fi de mirare sa fie si draci si ingeri in el!“
Ingrediente
Umplutura:
500 g carne tocata de vitel
100 g paine alba
100 g unt
2 linguri de pasta de ardei gras
1 ceapa
2 oua
1 pahar de bulion gros de rosii
sare, piper
1 pahar de lapte
Zeama:
500 ml supa de carne
1 ceapa
1 lingura de faina
100 g pesmet
50 g unt
2 oua
300 g rosii
2 pahare de smantana
Telina:
2 kg telina
cam 50 g unt
MOD PREPARARE:
............................................
Află mai departe rețeta pe Bucătăria lui Radu