Plachie bucovineană (rețeta lui Radu Anton Roman)
Pe Siret și pe Prut e destul pește mare ca și bucovinenii să-i știe bucoavnă. La Paști și Ia Crăciun întâi să mănânci pește sau pasăre, ca să fii ușor ca pasărea și vioi ca peștele. (Candrea) Acum, că plachia asta, mai bogată ca o căruță cu prăzi de război, e gata, se cuvine să o cinstim, ori cu o Tartara de la Hârlău, dacă vrea cineva să țină dietă și să bea, de sete, ceva ușor, ori cu o Fetească Albă de Probota, făcută din strugurii abia copți-să nu fi apucat a se îndulci prea tare, să fi rămas fruct acrișor (dar nu seacă-seacă, că nu-i mâncare de sec plachia)-cu moliciuni și dezmierdări fertile, înșelătoare și primejdioase cui n-are măsură.
15 Septembrie 2017, 06:21
Sau, dacă vă vreți viața simplificată până la previzibil, un cinstit Vin de Odobești, un amestec vesel de Plăvaie, Galbenă și Frâncușă, învățat să fie sincer și direct (cum sunt copiii, obraznici dar simpatici).
Ingrediente
2 kg peste
1 kg ceapa
1 kg rosii rascoapte
2-3 ardei grasi
1 castron cu ciuperci
5-6 catei de usturoi
1 ceasca cu smantana
sare, piper, boia
patrunjel, cimbru
1 pahar de vin dulce
100 g unt
100 g untdelemn