Plăcintă bucureșteană cu mere (rețeta lui Radu Anton Roman)
Plăcinta mahalalei bucureștene de altădată-meseriași, coafeze, studenți săraci, fete de măritat fără zestre, căruțași, ospătărițe, câte-un profesoraș sau un „catindat“ pe la primărie, casnice, samsari de chitimii, hartogari, casierițe, negustori mărunți, infirmiere, șuti cu ștaif, cheferisti. O mulțime între două lumi, nici tu țigănime soioasă, dar nici high life cu bănet la bancă și vacanțe la Paris.
21 August 2017, 12:39
Jinduiau ingrozitor, cat tineau ziua si viata, privind pozele din „Realitatea ilustrata“si palariile albe ale Gretei Garbo de la gradina de vara „Colorado“.
Ca niste erzatz-uri, cantau si traiau sordide romante de amor. Printre glastrele cu flori de muscata si printre perdelele cuviincioase de zorele se teseau, in lipsa de orice altceva mai bun, dezvirginari mizerabile (urmate violent, dar previzibil de nunti si nasteri), adultere vulgare si mediocre, iubiri ratacite.
Duminica, tot familionul se ducea card sa se uite la lumea de pe Calea Victoriei, ca la cinema, apoi se-ntorcea la masa de pranz, la o placinta calda cu mere, barfind ce vazusera „in centru“ si citisera prin reviste, balacarindu-si visurile inaccesibile. imbatraneau, se-ngrasau, visele se resemnau, se uscau, le ramanea placinta, parfumata, frageda, devotata ca o imortela.
Femeile fac tot felul de copturi, mai ales placinte, pe care le impartesc mai ales saracilor de pomana (Mosii de Florii, nota mea), ca sa nu pateasca si ele cum a patit mama lui Lazar, care a murit de dor de placinte, sau ca avutul, care n-a vrut sa-i dea lui Lazar cel sarac nici macar o singura faramitura de paine de pe masa sa ca sa-si potoleasca foamea. (Marian)
Ingrediente Plăcintă bucureșteană cu mere (rețeta lui Radu Anton Roman)
Aluat:
1 pachet si jumatate de unt
250 ml smantana
1 ceasca mare de faina - 300-350 g
2 linguri zahar