Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu ceapă (rețeta lui Radu Anton Roman)

Placinta cu ceapa, dupa reteta lui Radu Anton Roman, este un preparat usor de pregatit, gustos si numai bun de servit potrivit in ziua de Inaltarea Domnului.

25 Mai 2017, 07:29


In aceasta zi, femeile care au in familie morti impart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, crezandu-se ca in acea zi se inalta sufletele lor la cer si sa aiba merinde de drum. (Gorovei)

E greu sa nu-ti doresti, la o placinta calda cu ceapa - e iarna - o cana de aceeasi Creata Galbena de la Teremia mare (zisa si Riesling de Banat). Dar prea putini mai au acces la acest vinut sec, ce are o superba vana de parfum barbatesc in carnea lui senina, usoara, amaruie (Creata e atat de speciala, de gustoasa, de generoasa, incat seamana cu eroina blonda a unui film mut, deghizata in fata de la tara).

N-as inlatura de langa placinta noastra carnoasa nici un rosulet sec de Arad, un Burgund Mare - bogat, placut, sec, acid - un vin care se bea de sete, dar care totusi, datorita locului radioactiv, capata corpolenta (la Urziceni acelasi vin, spre exemplu, desi e mai putin elegant si mai plat, e totusi mai dur - de, caldura!)

Ingrediente Placinta cu ceapa (reteta lui Radu Anton Roman)

Aluat:

500 g faina
apa calda cat primeste faina
sare
1 pahar de untdelemn + 4 linguri pentru stropit si uns

Umplutura:

2-3 cepe
200 g ciuperci (daca e post)
sare, piper
200 g ficatei de pui (daca e de dulce)
1 legatura de marar

MOD PREPARARE Placinta cu ceapa (reteta lui Radu Anton Roman)

Aluat:

In movilita de faina se face o scobitura in care se toarna, putin cate putin apa, uleiul, sarea
Se framanta bine si se bate cu maiul zece minute
Se intind 3-4 foi pe o planseta presarata cu faina, se presara la randu-le cu faina

Umplutura:

Se caleste ceapa, taiata pestisori
Cand s-a muiat se adauga ciupercile sau ficatul (merg si impreuna, dar micsorati putin cantitatile)
Se toaca mararul
Se sareaza-pipereaza si se amesteca cu marar

Placinta:

Se unge o tava cu ulei
Se asterne o foaie de aluat apoi umplutura, iar foaie, iar umplutura etc.
Ultimul strat e de aluat, care se unge bine cu ulei
Se pune in cuptor incins, 15-20 de minute, la foc mic

Afla si alte retete traditionale pe Bucataria lui Radu.

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată