Plăcintă cu mere și mac
De ce oare baclavaua trebuie să aibă neapărat umplutură de nuci? Merge foarte bine și cu mere rase și cu mac… Nu înseamnă că plăcinta asta se numește baclava, mai curant o verișoară de-a baclavalei. Să vedem ce a ieșit:
28 Octombrie 2015, 05:55
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 5 mere mari
- 200 grame mac
- 3 ouă
- 1 lămâie
- Ulei de floarea soarelui
- Zahăr: trei lingurițe ici, două lingurițe colo… vom vedea pe parcurs:
Umplutura de mere: Se rad merele pe răzătoarea mare, se storc bine, se amestecă cu 2 linguri de zahăr și un praf de scorțișoară
Umplutura de mac: Se râșnește macul fin, se adaugă 3 linguri de zahăr, albușurile de la cele 3 ouă bătute spumă (gălbenușurile se păstrează pentru uns foaia de deasupra) și coajă de lămâie
Siropul: 750 ml de apă, zeama de la lămâie, 3 linguri de zahăr și două linguri de miere (încălzit puțin la foc mic)
Asamblarea ia ceva mai mult timp. Se pune pe fundul unei tăvi mari o foaie de hârtie de copt, apoi se așează foile de plăcintă, unse fiecare cu ulei (nici prea mult, nici prea puțin, cât să fie acoperite de o peliculă fină, dar să nu fie unsuroase).
Se așează 3 foi, se întinde umplutura de mac, se mai așează 3-4 foi, se întinde umplutura de mere, apoi restul foilor, una câte una, unse cu ulei, etc etc Foaia de deasupra se unge cu cele 3 gălbenușuri.
Se taie plăcinta în pătrățele și abia apoi se dă la cuptor.
După ce s-a rumenit bine, se scoate tava afară și se stropesc foile cu sirop, până când plăcinta a absorbit tot siropul. (da, aici seamănă cu baclavaua) Se servește rece.