Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu mere și mac

De ce oare baclavaua trebuie să aibă neapărat umplutură de nuci? Merge foarte bine și cu mere rase și cu mac… Nu înseamnă că plăcinta asta se numește baclava, mai curant o verișoară de-a baclavalei. Să vedem ce a ieșit:

28 Octombrie 2015, 05:55


- 1 pachet de foi de plăcintă

- 5 mere mari

- 200 grame mac

- 3 ouă

- 1 lămâie

- Ulei de floarea soarelui

- Zahăr: trei lingurițe ici, două lingurițe colo… vom vedea pe parcurs:

Umplutura de mere: Se rad merele pe răzătoarea mare, se storc bine, se amestecă cu 2 linguri de zahăr și un praf de scorțișoară

Umplutura de mac: Se râșnește macul fin, se adaugă 3 linguri de zahăr, albușurile de la cele 3 ouă bătute spumă (gălbenușurile se păstrează pentru uns foaia de deasupra) și coajă de lămâie

Siropul: 750 ml de apă, zeama de la lămâie, 3 linguri de zahăr și două linguri de miere (încălzit puțin la foc mic)

Asamblarea ia ceva mai mult timp. Se pune pe fundul unei tăvi mari o foaie de hârtie de copt, apoi se așează foile de plăcintă, unse fiecare cu ulei (nici prea mult, nici prea puțin, cât să fie acoperite de o peliculă fină, dar să nu fie unsuroase).

Se așează 3 foi, se întinde umplutura de mac, se mai așează 3-4 foi, se întinde umplutura de mere, apoi restul foilor, una câte una, unse cu ulei, etc etc Foaia de deasupra se unge cu cele 3 gălbenușuri.

Se taie plăcinta în pătrățele și abia apoi se dă la cuptor.

După ce s-a rumenit bine, se scoate tava afară și se stropesc foile cu sirop, până când plăcinta a absorbit tot siropul. (da, aici seamănă cu baclavaua) Se servește rece.

Sursa: rador.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune