Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă dobrogeană (rețeta lui Radu Anton Roman)

Poate cea mai celebră plăcintă românească, „cocatura“ kir-ilor tomitani, dar și a oierilor ardeleni și aromâni din podisul Casimcei se plimbă prin toată țara, oprindu-se mai ales prin gări și bufetele piețelor, sau oriunde mai dă de țuică.

31 Iulie 2017, 13:25


Placinta dobrogeana e de neconceput fara iaurt rece, gros sa-l spargi cu picamerul. Si trebuie data mesei fierbinte, neaparat fierbinte, ca varful Pricopanului in zilele de iulie din Mezozoic si sanul domnisoarei Gulnaz (Trandafir delicat) in orice zi!

PACELE

Osmanlaii bizantinizati ne-au lasat, ca aluviune culturala - pe langa generosul concept al bolovanului filozofal bacsisciubucpesches - capitala in Baragan (unde, cand nu e seceta, viscol, cutremur, invazie sau ciuma, e inundatie), conceptiile despre viata ale filofanariotului Mihai Oroveanu (estetician care a facut rugby si, daca-l contrazici in privinta periodicizarii albastrului la Picasso, nu-si mai gaseste cuvintele, exprimandu-se cu mobilierul), caravanseraiul lui Manuc precum si o alta valoare demna de iubirea noastra: genunchii de vitel si de batal.

Dupa ce a fiert indelung, pana s-a „desciocalat“ de pe oase, carnea se pune in zeama ei sarata, dreasa cu ou si iaurt, presarata cu usturoi din belsug si acrita cu otet (e un fel de ciorba de burta fara burta).

Chiar si in Dobrogea, pacelele se dau la masa fierbinti, cu paine neagra, piparusi zvapaiati si tuica slaba, de Oltenia.

Ingrediente Plăcintă dobrogeană (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat:

500 g faina
2-3 pahare apa calduta (cata primeste)
putina sare
untura, cata primeste

Umplutura:

Greco-ar’mana, la radacina: o bucata de telemea, cateva linguri de gris, 3-4 oua, marar, menta

Afla modul de preparare al retetei pe Bucataria lui Radu.

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată