Pui țărănesc cu roșii și smântână (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Puiul taranesc cu rosii si smantana, este o reteta extrem de delicioasa, cu iz moldovenesc, un preparat potrivit pentru orice masa.
02 Mai 2017, 07:37
La Negresti-Vaslui, demult, intr-un august, pe cand, gazetar de teren, umblam din loc in loc si din crama-n crama, sperand sa descopar miracole si chilipiruri, am fost invitat de directorul unei fabricute de cascaval la chermeza cu „retribuitii“ (nu se mai spunea salariati) in vederea anuntarii unor prime.
Pana aici nimic neobisnuit, daca petrecerea, menita sa sudeze unitatea colectivului, nu s-ar fi bazat pe formula roman-revelionista: fiecare vine cu ce poate de acasa si se face o gramada mare pentru toata lumea.
Dar „toata lumea“ si „fiecare“ s-au ignorat reciproc si „nimeni“ n-a adus mai nimic!
La cantina s-au improvizat, tardiv, vreo trei tavi cu biscuiti sarati, cineva a adus de la o carciuma cativa pui cu rosii si smantana, din oras s-a carat in pripa ceva vin alb-roz, zis de Vaslui (un cupaj probabil) sec, cu iz floral de Feteasca Alba dar cu gust intepat, de Zghihara si un ton mai viril, de Riesling.
Degeaba! Dezordinea a ucis dragostea colectiva: dupa anuntarea primelor, „chermeza“ s-a terminat cu o bataie tiganeasca, cu invinuiri si oale sparte in capete directoriale (desi, puiul si vinul erau soti buni).
Totusi trebuie sa fie laudata si ridicata tot timpul in slavi ospitalitatea pe care o arata moldovenii strainilor si drumetilor. Intr-adevar, cu toate ca sunt foarte saraci din pricina vecinatatii cu tatarii, totusi nu refuza niciodata oaspetelui paine si gazduire, hranindu-l pe el si caii lui timp de trei zile fara nici o plata. Pe drumet il primesc cu fruntea senina si cu fata voioasa, ca si cum le-ar fi venit un frate sau vreo ruda. (Niecolo Borti - „Calatori straini in Tarile Romane“)
Pui taranesc cu rosii si smantana Ingrediente
500 g ceapa
1 ceasca de supa de oase
1 legatura de marar
1 kg rosii coapte dar tari
1 ceasca de smantana
1 lingura de faina
ceva sare, un praf de piper
1 pui
100 g unt