Ascultă Radio Antena Satelor Live

Raci fierţi cu mujdei de usturoi

Magazinele cu specific pescăresc îşi îmbogăţesc oferta, în perioada toamnei, cu raci recoltaţi din iazurile piscicole, de obicei laolaltă cu peştii.

16 Septembrie 2015, 05:56

În ultimii ani însă, în România au fost înfiinţate şi fermele de raci, ca o contrapondere la importurile de cozi de creveţi astfel încât în magazinele pescăreşti au apărut şi cei de cultură.

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Obligatoriu, racii care urmează a fi preparaţi trebuie să fie, obligatoriu, vii, cei inerţi fiind îndepărtaţi. Racii trebuie spălaţi sub jet de apă pentru a li se îndepărta urmele de mâl de pe ei.

Se pune la fiert o oală cu apă, cu una - două linguri de sare, iar după ce apa clocoteşte, sunt aruncaţi racii. Se ţin pe foc cîntre 5 şi 10 minute până ce racii capătă culoarea roşie, fiind lăsaţi apoi să se răcească în apa în care au fiert. Se pregăteşte şi mujdeiul de usturoi, din una, două căpăţâni de usturoi.

După ce au fost curăţaţi, căteii de usturoi sunt zdrobiţi şi amestecaţi cu puţină sare până ce se formează o pastă. Se adaugă ulei, exact ca la maioneză, şi puţină apă pentru a regla consistenţa mujdeiului. În funcţie de gust, se adaugă şi puţin oţet. De la raci este consumată carnea din coadă şi cea din cleştii mari, bineînţeles trecută prin mujdei de usturoi sau prin alte sosuri.

Este o carne bogată în proteine şi cu foarte puţine grăsimi.

Există şi alte reţete pentru prepararea racilor, unele similare celor în care sunt folosite cozile de creveţi. Un preparat care are şi efect vizual este racul umplut. Modul de pregătire este similar cu cel deja prezentat, cu deosebirea că trebuie păstrate câteva carapace şi cozi.

După ce a fiert, carnea de rac, tocată, trebuie amestecată cu orez, cu ceapă tocată mărunt, cu frunze de pătrunjel, de asemenea, tocate mărunt. Adăugăm piper şi sare şi cu acest amestec umplem carapacea şi coada care, după aceea, sunt puse la fiert, la foc mediu.

Racii sunt scoşi din apă şi se servesc calzi.

Sursa: rri.ro

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată