Ascultă Radio Antena Satelor Live

Raci fierţi cu mujdei de usturoi

Magazinele cu specific pescăresc îşi îmbogăţesc oferta, în perioada toamnei, cu raci recoltaţi din iazurile piscicole, de obicei laolaltă cu peştii.

16 Septembrie 2015, 05:56

În ultimii ani însă, în România au fost înfiinţate şi fermele de raci, ca o contrapondere la importurile de cozi de creveţi astfel încât în magazinele pescăreşti au apărut şi cei de cultură.

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Obligatoriu, racii care urmează a fi preparaţi trebuie să fie, obligatoriu, vii, cei inerţi fiind îndepărtaţi. Racii trebuie spălaţi sub jet de apă pentru a li se îndepărta urmele de mâl de pe ei.

Se pune la fiert o oală cu apă, cu una - două linguri de sare, iar după ce apa clocoteşte, sunt aruncaţi racii. Se ţin pe foc cîntre 5 şi 10 minute până ce racii capătă culoarea roşie, fiind lăsaţi apoi să se răcească în apa în care au fiert. Se pregăteşte şi mujdeiul de usturoi, din una, două căpăţâni de usturoi.

După ce au fost curăţaţi, căteii de usturoi sunt zdrobiţi şi amestecaţi cu puţină sare până ce se formează o pastă. Se adaugă ulei, exact ca la maioneză, şi puţină apă pentru a regla consistenţa mujdeiului. În funcţie de gust, se adaugă şi puţin oţet. De la raci este consumată carnea din coadă şi cea din cleştii mari, bineînţeles trecută prin mujdei de usturoi sau prin alte sosuri.

Este o carne bogată în proteine şi cu foarte puţine grăsimi.

Există şi alte reţete pentru prepararea racilor, unele similare celor în care sunt folosite cozile de creveţi. Un preparat care are şi efect vizual este racul umplut. Modul de pregătire este similar cu cel deja prezentat, cu deosebirea că trebuie păstrate câteva carapace şi cozi.

După ce a fiert, carnea de rac, tocată, trebuie amestecată cu orez, cu ceapă tocată mărunt, cu frunze de pătrunjel, de asemenea, tocate mărunt. Adăugăm piper şi sare şi cu acest amestec umplem carapacea şi coada care, după aceea, sunt puse la fiert, la foc mediu.

Racii sunt scoşi din apă şi se servesc calzi.

Sursa: rri.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune