Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reţetă de gulaş veche, din anul 1600, preparată la Deva

Un gulaş preparat după o reţetă veche din anul 1600 va fi unul dintre punctele de interes ale Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara.

20 Septembrie 2018, 22:17

Evenimentul se desfă?oară în perioada 22-30 septembrie în mai multe localităţi hunedorene în care trăieşte o comunitate maghiară mai însemnată. Anul acesta, "Zilele Maghiare" din judeţul Hunedoara marchează şi împlinirea a 575 de ani de la naşterea celui mai cunoscut rege al Ungariei - Matei Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, manifestările desfăşurându-se sub sloganul "Matyas Rex -acasă".

"Îi aşteptăm pe toţi locuitorii judeţului să petreacă împreună cu noi. De exemplu, pot să menţionez că, în Deva, vor fi şapte ceaune cu gulaş de arome şi reţete diferite, tradiţionale. Chiar am promisiunea că una dintre reţete va fi din anii 1600 - 1700, ca pe vremea lui Matyas Rex", a spus organizatorul principal al manifestării, profesorul Kocsis Attila. "Zilele Maghiare" încep duminică în Piața Cetății din Deva cu un târg al meșteșugarilor, dansuri populare și medievale. Tot atunci va fi un atelier de gastronomie în care vor fi preparate gulaș la ceaun, plăcinte și cozonac secuiesc. Seara vor concerta trupele Titan și Brody Janos din Ungaria. Manifestările vor continua duminică, după un desfăşurător similar, în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara şi la Orăştie.

Pe parcursul săptămânii viitoare vor mai avea loc la Deva, Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Brad, Cristur şi Călan concerte, spectacole de teatru, expoziţii, prezentări de carte, o caravană a filmelor, toate având ca scop promovarea relaţiilor interetnice în comunităţile locale şi a dialogului intercultural. "Zilele Maghiare" din judeţul Hunedoara se vor încheia duminică, 30 septembrie, cu acţiuni culturale la Deva, Lupeni, Brad şi Petroşani.

RADOR

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune