Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reţete tradiţionale la festivalul gastronomic „Hai la masă!”

Mâncăruri preparate după reţete vechi, redescoperite şi reinterpretate de câţiva bucătari iscusiţi, vor putea fi degustate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului gastronomic 'Hai la masă!', ce are loc sâmbătă şi duminică în Piaţa Mică din Sibiu.

11 August 2018, 20:13

Potrivit organizatorilor, toate reţetele au fost culese din zona Sibiului, din casele oamenilor în vârstă de la ţară, de la 'bunicuţe care încă mai pregătesc pentru nepoţi mâncare autentică tradiţională', cu materie primă produsă în propriile gospodării.

'Anul acesta am ales pentru cei care s-au obişnuit deja cu acest festival, dar şi pentru cei pentru care festivalul constituie o noutate, câteva reţete vechi, autentice din zona Sibiului, preparate într-o manieră tradiţională, având la bază ingrediente din zona noastră. Am să nominalizez câteva dintre preparatele care vor face cu siguranţă deliciul participanţilor, şi anume ciorba de fasole cu ciolan afumat, supa de vişine cu smântână servită rece, berbecuţ haiducesc îngropat în jar cu legume, păstrăv la plită cu mămăliguţă şi mujdei, tocană de vită Angus la ceaun, iar pentru desert am pregătit două preparate care se regăsesc foarte greu sau aproape deloc în restaurante: lapte de pasăre după o reţetă tradiţională şi vuţe cu nucă şi zahăr pudră', a menţionat preşedintele Asociaţiei E-Xplorator, Ioana Curta.

Cei patru bucătari sibieni care vor reinterpreta într-o manieră proprie patru dintre preparate sunt Ghiţă Andreica, care va găti pulpa de vită Angus, Marius Muntean, care va pregăti berbecuţul, Manuel Betto Pecori, care va prepara desertul, şi Marius Rafa, care va prepara păstrăvii.

Evenimentului gastronomic 'Hai la masă! Reţete demult uitate, reţete redescoperite!' este un proiect realizat de Asociaţia E-Xplorator, în parteneriat cu Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală, informează organizatorii într-un comunicat de presă.

AGERPRES

foto: http://sibiu100.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune