Ascultă Radio Antena Satelor Live

România nu are niciun sortiment de brânză în top 78 mondial

Cei mai buni la acest capitol sunt norvegienii, spaniolii, francezii şi englezii. În top se mai situează producătorii din Italia sau din Statele Unite ale Americii.

06 Decembrie 2018, 08:52

Timp de mai mult de trei decenii, premiile World Cheese Awards, reunesc cele mai gustoase branduri de brânzeturi din lume, comercianţii cu amănuntul, cumpărătorii şi consumatorii.

Ediţia din 2018 a avut loc în noiembrie, în Bergen, Norvegia.

3.472 de sortimente de brânză din toate colţurile lumii au fost testate de un grup internaţional format din 230 de experţi din 29 de ţări, potrivit abc.es.

România a avut un singur sortiment în concurs, intitulat „Fermented sheep cheese Tierra de Valcea medium maturation“, care a fost premiat cu bronz la una dintre cele peste 100 de secţiuni ale concursului.

Câştigătorul absolut a celei de-a 31- ediţii a World Cheese Awards a fost un produs norvegian numit „Fanaost”.

Spaniolii au numai puţin de 15 sortimente în top 78.

Campionul Suprem - Fanaost, Ostegården, Fana, Norvegia - inventată de doar 15 luni, această brânză de tip Gouda are o textură cristalină, dulceaţă delicată şi finisaj lung.

Brânza norvegiană, Fanaost, nu a trebuit să „călătorească” departe pentru a fi numită cea mai bună din lume în timpul Premiilor World Cheese Awards pentru că evenimentul a avut loc chiar în Bergen, Norvegia.

Nu este prima dată când brânzeturile norvegiene se clasează atât de sus în acest clasament atât de râvnit de producătorii locali.

În timpul Cupei Mondiale, în 2016, producătorul local Tingvollost a câştigat medalia de aur cu o brânză albastră.

În 2017 Cornish Kern, o brânză tare, din lapte de vacă, din sud-vestul Angliei a fost aleasă cea mai bună din lume de către un juriu alcătuit din jurnalişti, producători şi alţi experţi.

Specialitatea este produsă de Lynher Dairies, este maturată 16 luni şi este derivată din Gouda. A fost descrisă de specialişti ca fiind untoasă, cu note de caramel şi o savoare profundă.

Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto : adevarul.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune