Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale, precum slănină afumată sau fiartă, cârnaţi, mezeluri caşcaval şi prăjituri de casă, dar şi vin şi coniac de casă, la cea de-a treia ediţie a evenimentului Slană Fest.

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Foto: pixabay

15 Februarie 2025, 16:42

Organizat de administraţia locală din Şamşud, în parteneriat cu asociaţia Ţara Silvania, evenimentul a atras circa 2.000 de participanţi din Sălaj, dar şi din judeţele învecinate pe aşa numita 'alee a pivniţelor' sau 'alee a beciurilor' din Şamşud, zonă în care localnicii au viile şi depozitează butoaiele de vin sau coniac.

'Este efortul unor oameni care îşi iubesc locurile, care iubesc tradiţiile şi care vor să împărtăşească cu ceilalţi membri ai comunităţii sălăjene aceste bucurii ale lor. Nu pot decât să-i felicit şi să le mulţumesc pentru eforturile pe care le fac, pentru ambiţia lor. Pentru mine, ca preşedinte de Consiliul Judeţean, este o mare bucurie. Aici, în ţara Silvaniei, încep să renască anumite tradiţii pe care le avem, anumite lucruri care ne pot face să ne simţim bine şi să arătăm oamenilor că facem parte, cu mândrie, din această zonă şi din România. E o bucurie să particip şi să văd atâţia oameni care vin la festival. Mă bucură foarte mult că găsim acele lucruri care ne unesc. Este un început de drum, dar vom merge înainte. Sunt multe de făcut, dar avem cu ce şi avem cu cine. Sunt oameni extraordinari aici în ţara Silvaniei, în judeţul Sălaj, în fiecare comunitate. Nu rămâne decât să le dăm atenţie, să-i încurajăm, să-i sprijinim şi cu toţi vom câştiga din aceste lucruri', a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Prezent la eveniment, Mircea Groza, expert în gastronomie tradiţională, a subliniat faptul că slănina de porc este un aliment de bază în această zonă, iar Slană Fest poate fi considerat chiar un eveniment cultural.

'Suntem la Slană Fest, pe 'uliţa beciurilor' şi părerea mea este că această manifestare, pot să-i zic culturală, nu este o afacere, este o mare bucurie. Este o bucurie extraordinară pentru fiecare producător de a-şi prezenta tot ce are bun, e o bucurie de a fi între ceilalţi şi cred că este o manifestare a prieteniei şi a bunei convieţuiri. Cred că lucrurile astea sunt mai importante decât orice altceva. Slănina este esenţa alimentaţiei populare pe timp de iarnă, pentru că în jurul slanei sunt şi celelalte produse care fac parte din aceleaşi categorie de preparate din carne de porc. Aproape orice preparat de culinat de iarnă se începe cu o scrijea (felie subţire n.r.) de clisă, cu o felie de slană care se tăie mărunt, se pârgăleşte (prăjeşte, rumeşeşte n.r.) cu un pic de ceapă şi continui să faci orice - tocană, zamă, piroşte sau sarmale, cum se spune pe la noi. Chiar la Pericei, în capitala Cepei, am întâlnit prăjitură cu slănină şi cu ceapă. Până la urmă, îmbinarea asta fericită a tuturor invenţilor ţărăneşti este benefică şi da, clisa este un aliment important, un aliment de bază, un aliment de la care poţi să începi multe lucruri frumoase', a precizat, pentru AGERPRES, Mircea Groza.

Pe lângă produsele şi băuturile tradiţionale aduse de localnici, cei prezenţi au putut admira şi dansuri populare din zonă, interpretate de tineri cupluri de tineri din comuna Şamşud. AGERPRES

Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea