Saramură de pui (rețeta lui Radu Anton Roman)
Saramura de pui, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat special pentru cei care doresc să mănânce ceva gustos și sănătos.
21 Iulie 2017, 12:09
Pe sub prunii si pe sub nucii valcenesti se face des o coptura ce parea a fi fost lasata de saracutul Alexie numai pestilor. Vedeti, asta patim daca nu umblam, nu ne informam si nu mancam cat trebuie: trecem a saracie pe langa lucru gingas si colportam clisee.
Poem provocator in forma fixa, rondelul saramurii de pui contine, pe langa o mamaliga calda, si o cana de vin rosu (negru!), gros de poti sa-l cari in basca.
Zis (printre dintii inclestati) Puterea Ursului, „namolul“ uleios si binemirositor e un amestec batranesc de vinuri rosii de pe partea Samburestilor, de la Bolindetu, Rosulesti si Launele.
E din ce in ce mai rar. Ca sa-l pot atinge, sa-l pot descoperi, infiorat, a trebuit sa ma imprumut, numai pentru o seara, de doua clondire - dobandite cu chiu cu vai si cu zapis, zalogind, sub pecete de sange, smerenie aparenta, zel sfios, juraminte solemne si mincinoase, rugaciuni impetuoase - de la o manastire bogata (tare mi-ar placea mie sa pot face, odata si odata, pedigriul vinurilor anonime dar princiare din Episcopia Valcii: ce trecut glorios, ce sange albastru ar da la iveala aceste ambrozii bisericesti!).
A meritat si rasmeritat efortul si impostura, seara a fost magica, mi se parea ca infrunt un preaputernic zeu trac, dezlantuit dintr-un sip.
Cu mamaliguta si Puterea Ursului alaturi, saramura de pui e un fel de ars gastronomica valceana, exprimata intr-un scenariu pastelat: pe masa de latunoaie de fag, taraneasca, cineva intinde o fina tesatura de borangic. Falfaie moale, in alintul unui vant al amiezii, ca o graseiere pretioasa. Zaduful din gradina cu iarba roasa de seceta se invioreaza, de pe varfurile Latoritei se ridica promisiunea unui nor vinetiu.
Ingrediente Saramură de pui (rețeta lui Radu Anton Roman)
1 pui tinerel, de numai o varusca,
dar cu inclinatii evidente spre obezitate
sare
4 rosii rascoapte
1 capatana de usturoi
2 ardei grasi
1-2 chiparusi
leustean, destul