Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfatul specialistului pentru masa de Paște

De Paşte, de pe mesele românilor, nu pot lipsi preparatele tradiţionale: ouăle roşii, cozonacul, pasca, dar, mai ales, carnea de miel.

07 Aprilie 2015, 06:50

În această perioadă, specialiştii ne recomandă să respectam normele privind sacrificarea si comercializarea mieilor. Invitată la emisiunea „Viaţa la Ţară”, dr. Viorica Chiurciu, director ROMVAC, a declarat că este vital să fim atenţi la cum alegem produsele pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

Cel mai important lucru de care ar trebui să ţinem seama este locul sacrificării mieilor, înainte de valorificarea propriu-zisă a cărnii. Mieii trebuie sacrificaţi doar în spaţii autorizate sanitar-veterinar, în abatoare sau în centre de sacrificare temporară.

De asemenea, trebuie să cumpărăm carnea numai din locurile înregistrate şi autorizate.

În cazul în care mieii sunt sacrificaţi în gospodărie, aceştia sunt destinaţi doar uzului casnic şi nu comercializării.

Pe de altă parte, cei care cumpără carne de miel din locuri fără autorizaţie sanitar-veterinară se expun unui mare risc de îmbolnăvire: toxiinfecţii alimentare sau diferite boli parazitare, mai precizează medicul.

Specialiştii susţin că sunt des întâlnite situaţiile în care carnea de miel a fost înlocuită cu cea de câine, de către comercianţii neautorizaţi. Aşadar, atenţie sporită!

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune