Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tartă cu iaurt, afine și lămâie verde

Tarta cu iaurt și lămâie verde e răcoritoare și nu are prea multe calorii, fapt pentru care este recomandată pentru mesele de weekend, când toți se adună la masă și, după sărbători, încă simt nevoia unor bucate „mai puțin grele”.

Tartă cu iaurt, afine și lămâie verde

22 Ianuarie 2023, 10:34

Cum se pregătește acest minunat aliment?

Biscuitii se macina fin fie la robot, fie cu ajutorul sucitorului (daca nu dispuneti de robot, puneti biscuitii intr-o punga, o legati la capat si cu ajutorul sucitorului ii faramati pana iese o pulbere fina).
Topim untul si il turnam peste biscuiti. Adaugam cacaoa si amestecam. Va reiesi o compozitie vartoasa pe care o vom subtia cu lapte.
Odata terminata compozitia de blat, luam o forma de copt rotunda si intindem blatul cu ajutorul unei linguri sau cu ce folositi de obicei. Intindeti pasta de biscuiti si pe peretii formei, astfel incat sa obtinem o margine inalta. Dam la cuptor pentru 5 minute, la foc iute. Scoatem si lasam la racit. Afinele le spalam, le curatam de impuritati si le punem intr-un vas pe foc, adaugand indulcitorul. Amidonul il amestecam cu 2 lg apa si il turnam peste afine. Cand se leaga, luam de pe foc si lasam la racit. Nu tineti mult pe foc, se duce mult din gust. Spalam cam 3-4 lamai verzi, le radem coaja si le stoarcem sucul. Hidratam gelatina in cateva linguri cu apa, pentru vreo 5 minute, apoi incalzim cat sa se topeasca. Intr-un castron, turnam iaurtul, vreo 3-4 linguri de sirop de agave si amestecam. Adaugam zeama de lamaie si un pic de coaja rasa si incorporam si gelatina in compozitia de iaurt. Peste blatul de biscuiti, turnam compozitia de afine. In mijlocul blatului, incepem sa turnam apoi compozitia de iaurt, astfel incat va impinge inspre margini afinele si se va marmora usor. Presaram putina coaja de lamaie si dam la frigider pentru cateva ore bune. Serviti rece de la frigider. Este un adevarat deliciu!

Pofta buna!

Ingredientele si cantitatile le gasesti aici:

https://sfatulparintilor.ro/reteteletale/dulciuri/prajituri-desert-de-casa/tarta-cu-iaurt-afine-si-lamaie-verde/

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune