Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Țestul din vatră nu se mută”! Mama Floarea și gustul pâinii omologate

Mama Floarea este singurul producător omologat de pâine la țest. De loc din comuna Scărişoara, judeţul Olt, face pâine în ţest de la 10 ani. De ceva timp, Floarea Vasile a pus pe picioare o afacere cu pâine caldă produsă în ţest.

10 Februarie 2015, 22:25

Produce şi vinde pâine în ţest la târgul organizat în curtea Academiei de Ştiinţe Agricole din Bucureşti. Meseria dobândită din familie i-a adus femeii un atestat de producător tradiţional de pâine în ţest. Este singurul atestat pentru acest produs tradiţional pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale l-a eliberat în 2014.

Cum a început totul?
Floarea Vasile lucra în comuna natală la o cofetărie, iar când patronul a dat faliment a început să facă pâine în ţestul din gospodărie şi să o vândă în comunele învecinate. A venit un moment în care băiatul său, Liviu Vasile , a participat la un târg de legume în Capitală iar Mama Floarea i-a pus la pachet şi pâine făcută în ţest. Organizatorii târgului au gustat din pâinea proaspătă cu miros de grâu adusă de la Scărişoara şi au decis să o invite pe Mama Floarea la Bucureşti, pentru a face pâine caldă pentru vizitatori.

Cum să faci un ţest „ca la carte”?
Mama Floarea ştia de la mama sa că „ţestul din vatră nu se mută”. Cu toate astea însă, ajutată şi de fiul său, a reuşit să construiască trei ţesturi la târgul organizat în curtea Academiei de Ştiinţe Agricole din Bucureşti.
Ca să faci un ţest „ca la carte” trebuie să aştepti patru săptămâni după Paşte pentru ca pământul să fie bun. Apoi se găsesc nouă femei mai în vârstă care calcă argila amestecată cu pleavă şi cu paie, se modeleză, se dă forma ţestului şi se pune la uscat. Când s-a uscat e numai bun de făcut pâine în el.

Cum se face pâinea în ţest?
Mama Floarea spune că secretul constă în frământarea aluatului. Reţeta e simplă. Se pune făină de grâu cules de la Scărişoara şi măcinat la moara de la Rusăneşti, apă caldă, drojdie şi sare. Se frământă aluatul rezultat, după care se lasă o jumătate de oră la crescut. Apoi, se mai frământă încă 15 minute. Se modelează, se pune pe cârpătorul presărat cu mălai şi se bagă în ţest. Focul trebuie făcut cu vreascuri şi să nu ardă prea tare.

Floarea Vasile nu s-a gândit niciodată că pâinea caldă produsă în ţest o va face celebră în toate colţurile ţării şi, în plus, îi va aduce bani. Acum este mândră că a luat în considerare vorbele mamei sale care-i spunea adesea „pune mâna şi învaţă să faci pâine, că nu se ştie ce vremuri vin”.

Text: Robina CORNACIU

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune