Tocană națională (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Luați și vedeți în cărți de bucate mai vechi, cele dintre cele două războaie și de mai ‘nainte: așa se cheamă, tocană națională!
07 Martie 2017, 09:22
Va dati seama ce izvor de caricaturi colosale, ce matca de poante, glume, aluzii piperate, titluri sarate ocna, ce mana cereasca cazuse pe flamanzii gazetari, gata sa muste in tocana vie?
Nationala, nationala, dar sub ce drapel? Ca e si secuiasca un pic, si „stroganoff“ oleaca si tochitura o tara! Las altora raspunsul, rigoarea e a oamenilor de stiinta asa cum e Feteasca Neagra de la Urlati a acestei fripturi insosate si capitaliste (in Romania, oriunde scrie national, citim bucurestean si inca fara nuante).
Vin catifelat si spiritual, cu subtilitati de aroma si gust sofisticate tare, (chiar daca tot la fruct negru de padure trage), Feteasca Neagra de Urlati este, teoretic, in rand cu tot ce a produs la un moment dat mai bun vita veche si istoria ei romaneasca.
Pacat ca prea putini vinarari de la noi stiu azi sa conduca bine mustul catre vin. La ce strugure, pamant si soare avem, ar trebui sa innebunim lumea (si noi) de bucurie!
Dar, din cate sticle pe care scria Feteasca Neagra am cumparat in ultimii ani, numai cateva au fost cu vin. Restul cu amestecuri, cupaje improvizate, breasca. Pacat (desi, pe la expozitii si targuri, Dealu Mare, Dealu Bujor, Buzaul au oferit cateva capodopere!
Dar de ce nu le gasim si pe piata? Sau, mai bine zis, pe ce piata si sub ce nume le gasim?)