Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană răzesească (rețeta lui Radu Anton Roman)

Mancare de oameni inlesniti, uricani de secole, care nu se tem sa bea si sa-nfulece, ca este de unde si nu se stie ce are sa vina pe aici, pi la noi, pi la Husi, pi drumul Chisinaului („Tot turcii bre, tot turcii?! Pai nu-i vezi pi dansii cu tiru’ ?!“).

22 Iunie 2017, 13:32

Se face, in mod evident, la taiatul unui vitel, fiind un fel de pomana vitelului - lucru normal, caci Moldova e mai indatinata vacii decit porcului.

E o mancare spectaculoasa prin somptuozitate, prin mantia uriasa de podoabe vegetale pe care o imbraca carnea, pasind solemn intre Tutova si Siret.

Dar aceasta mincare majestuoasa e atragatoare nu numai prin gustul baroc, labirintic, complex - nu stii, cum se zice, ce maninci, stii doar ca e foarte bun - ci si prin rigoarea retetei: nu orice carne ci inima, ficat si pulpa (mie imi miroase a ritual aici), nu orice ciuperci, ci iutari murati, adica de doua ori condimentata, nu orice vin ci vin dulce - sa echilibreze otetul din ciuperci, iar carnea nu se prajeste - cum se face mai peste tot - ci se fierbe in supa de oase. E o rigoare tipica pentru lucrurile complicate.

Mamaliga, daca nu-i tare ca un dovleac, nu merita vinul pe care-l aduce locul langa asa tocana.

Pentru ca razesii husiti (sau husitani) au la-ndemana pe dealul din spatele casei si-o sfoara de vie cu Zghihara.

Iar ce-i Zghihara daca nu un vin (si el cu uric de veacuri) vesel, de chef intins dar totusi cu staif, mirosind a iarba cruda si a frunza de salcie strivita si lasand in gura un gust neasteptat, sec-amarui?!

Bijuterie a patrimoniului oenologic romanesc vechi, Zghihara are frumusetea si originalitatea discreta a florilor de camp.

N-as uita nici o Feteasca Alba de Panciu - ca razesi sunt si acolo, deci e si vin - o licoare fin parfumata, neastamparata (i se spune si Pasareasca), proaspata, daca te legi de ea din primii ani si n-o lasi sa se ingrase (sa se rotunjeasca!) si sa se calmeze (echilibreze!).

Ingrediente Tocană răzeșească (rețeta lui Radu Anton Roman)

500 g carne de vitel
200 g ficat
200 g inima
3 cepe
2 linguri de untura
1 lingura de unt
1 ceasca de vin dulce
1 ceasca de supa de oase
1 ceasca de smantana
sare, cata vreti
1 pahar de bulion de rosii (sau 500 g rosii)
2 linguri de pasta de ardei (sau 3 ardei grasi)
1 farfurie de ciuperci murate (iutari)
un pic de verdeata, patrunjel ori telina
300 g afumatura (ce-o fi, carnati, sunca)

MOD PREPARARE Tocană răzeșească (rețeta lui Radu Anton Roman)

Ceapa se taie pestisori si se caleste in unt si untura.

Carnea, inima, ficatul si afumatura se taie bucati.

Ceapa se stinge cu supa de oase, apoi se adauga carnea, inima si afumatura, sa undeasca inabusit 1 jumatate de ora.

Se pune si ficatul la treaba, ciupercile, 1 ceasca de vin, sa suguiasca pe foc mic, 1 sfert de ora.

Acum se pun bulioanele (sau legumele taiate zaruri) si se potriveste tocana de sare, se toaca verdeata.

Dupa ce mai da in clocote mici vreo 10 minute, se ia de pe foc, se amesteca cu smantana, se presara verdeata si se pune-n fata mesenilor care asteapta lihniti ori hamesiti, cum va vine mai la-ndemana.

Afla alte retete pe Bucataria lui Radu.

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată