Ascultă Radio Antena Satelor Live

Topul produselor alimentare nesănătoase, conform APC

APC a făcut un top după mărci ale produselor pe care nu ar trebui să le achiziţioneze românii, după studii amănunţite privind compoziţia alimentelor.

31 Octombrie 2018, 12:27

Somon de crescătorie colorat sintetic, zacusca ce conţine mai mult zahăr decât vinete de pe rafturile supermarketurilor, crenvurştii cu un conţinut redus de carne sau murături cancerigene sunt doar unele dintre alimentele pe care le achiziţionăm zilnic.

Somonul de crescătorie poate conține pesticide, metale grele și dioxine, avertizează Asociaţia de Protecţie a Consumatorului.

În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanțe chimice pentru a combate paraziții peștilor, iar în majoritatea fermelor piscicole hrana somonilor este formată din faină de pește, ulei de pește, soia modificată genetic și coloranți artificiali.

Somonul afumat și somonul congelat nu este recomandat pentru cei cu intoleranță la histamină.

Din 100 de grame de somon afumat, un adult poate asimila necesarul zilnic de sare. Un sfert din somonul afumat conține jumătate din cantitatea zilnică de sare necesară unui adult, transmite APC.

76% din somonul afumat și comercializat în România este somon de crescătorie. 45% din somonul afumat și comercializat este pregătit în România.

Un sfert din somonul comercializat în România este capturat din Oceanul Pacific! Somonul sălbatic este superior din punct de vedere calitativ faţă de somonul de crescătorie.

Numai 12% din somonul afumat sau congelat provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii.

Numai 5% din somonul comercializat în Romania este certificat Bio. În unele ferme piscicole din Europa se crește somon modificat genetic.

Somonul de crescătorie nu trebuie consumat de către copii și femei gravide Asociația Pro Consumatori (fosta Asociația pentru Protecția Consumatorilor din Romania - APC România, înființată în anul 1990), organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat conținutul etichetei de la 42 sortimente de somon comercializate în marile structuri comerciale.

Au fost analizate următoarele mărci de somon afumat/marinat sau congelat: Gastronatura, Cora, Auchan, Alfredo Seafood, Ocean Fish, Negro 2000, Labeyrie, BlueShark, Hedonia, H.Van Wijnen, 365, Delhaize, ArcticFish, OceanSea, Frosta, Vici, Defish și Copanex.

Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Să învățăm să înțelegem eticheta”.

Top mărci de crenvurști după conținutul de carne

Conform dicționarelor, crenvurștii sunt mezeluri din carne, sub formă de cârnaț subțire, din carne de vită și slănină, tocate foarte fin și trase în mațe de oaie sau membrane din material plastic, cel mai adesea prezentate în pereche; denumirea este germană, de la Krenwürstchen.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La 26% dintre produsele analizate s-a folosit carne separată mecanic (carne de pasăre separată mecanic, carne de pui și curcan separată mecanic, și carne de curcan separată mecanic). În jargonul specialiștilor are chiar denumirea de „mâzgă“ sau „noroi“: „noroi alb (atunci când e vorba despre carne de pasăre).

Procesul presupune măcinarea carcasei și pasarea pastei (care cuprinde măcinătura de os, măduva osoasă și celelalte țesuturi comestibile) sub presiune.

La 44% dintre produsele analizate gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu.

La 9% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan - un agent de îngroșare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale.

Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto: oceanfish.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune