Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tort cu banane, mac și lămâie

Dacă vrem să combinăm rețeta de banana bread, care a devenit foarte populară în ultima vreme, cu crema lemon curd plus alte inovații, putem obține un tort galben, galben de tot.

18 Noiembrie 2016, 08:13

Cu următoarele:

Prepararea blatului:

400 grame făină

1/2 plic praf de copt

250 grame zahăr

3 ouă

250 ml iaurt

3 banane

1 lămâie

2 linguri de mac măcinat

Făina se cerne împreună cu praful de copt. Macul se macină în râșnița de cafea. Separat se amestecă ingredientele umede: bananele zdrobite mărunt cu furculița, ouăle bătute, iaurtul, coaja rasă și zeama de la o lămâie.

Se adaugă zahărul și apoi se combină cu ingredientele uscate (făina și praful de copt) Va ieși o pastă asemănătoare cu aluatul de chec clasic, dar puțin mai moale, datorită bananelor.

Se toarnă într-o formă de tort bine unsă și se dă la cuptor până la trecerea faimosului test al scobitorii. Se lasă la răcit.

Prepararea cremei:

Același sistem ca și la plum curd, grapefruit curd sau orice altă chestie cu fructe plus „curd” în coadă:

4 lămâi, 4 ouă, 4 gălbenușuri, 200 grame de unt, 200 grame zahăr

Coaja rasă și sucul de la cele patru lămâi, plus zahărul, ouăle, gălbenușurile și 100 de grame de unt se amestecă la foc mic într-o cratiță până începe să dea totul în clocot, iar crema se îngroașă. Se stinge focul și se adaugă celelalte 100 grame de unt. Crema se lasă la răcit și deși pare destul de lichidă inițial, se va închega exact atât cât trebuie. După ce s-a răcit suficient, se mai lasă câteva ore la frigider.

Blatul se taie în două sau în trei și se însiropează feliile cu zeamă de lămâie (deci mai folosim o lămâie!), amestecată cu puțină apă fiartă și eventual o lingură de zahăr. Eu am tăiat blatul în două, dar cred că ar ieși mai moale și mai însiropat dacă ar fi tăiat în trei. Oricum, se unge fiecare felie cu cremă lemon curd și va rămâne destulă și pentru acoperit tortul în întregime. Se decorează cu felii de banane:)

Poftă bună!

SURSA: rador.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune