Tortă călugărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
După orgia gastronomică de mai sus, nu-mi rămâne decât să merg la mânăstire, să ispășesc. Dar tocmai acolo, la Agapia, la Secu, la Văratec ne așteapta surpriza vieții noastre, această „torta“ somptuoasă și voievodală, despre care se spune că o fac măicuțele când se-ndura prea-fericiții să binecuvânteze altarele de sub Ceahlău.
01 Februarie 2017, 08:54
Desi, tot gurile (bune sau rele) spun ca piramida asta de savoare a fost ridicata nu de calugarite, ci de cuconitele din Targu si Piatra-Neamt, care, rusinate de asa fapta senzuala si pletorica, s-au sclifosit si-au pus-o cazna pe seama altora, a nevinovatelor, cum se-ntampla intotdeauna.
Eu cred ca lucrurile s-au petrecut asa: vreun vilegiaturist, frantuz sau mai degraba nibelung, ratacit cu multi, multi ani in urma prin codrii
Neamtului, a cerut adapost la (vreo) manastire. Obosit si infrigurat, a zabovit chiar mai mult decat cele trei zile cat cere pravila ortodoxa lacaselor sfinte a gazdui pe drumeti si, din lipsa de valuta, a ajutat pe la cuhnii, invatandu-le pe maicutele bucatarese si cum e cu tortul de clatite cu maruntaie de pui.
Acela s-a dus mai apoi in treaba lui, iar mai departe maicile, econoame dar si lipsite de multe, au sporit umplutura ba cu ciuperci, ba cu oua fierte, potrivind, pe langa ce le-a spus strainul, si dintr-ale lor, padurene, cimbrisor si ienupar, transformand delicatesa occidentala in altceva, moldovenesc.
Nimic deosebit pana aici, toata lumea stie ca nu ne respectam (nici macar) modelele, daca n-ar fi misterul acesta romanesc, ce pare, vai, etern: de ce n-a trecut mancarea aceasta uluitoare dincolo de „granita“ nemteana? Cum se face ca, aidoma altor si altor gateli romanesti exceptionale, cu savoare unica, s-a zidit, parca, intr-o notorietate strict regionala ?
Faptul ca romanii nu-si cunosc tara si valorile nu ma mai mira, dar faptul ca, pana si gastronomic, avem, dupa obicei si logica arhaice, chiar si azi, in era comunicarii (prin cablu si satelit), aceeasi infatisare de arhipelag format din insule necunoscute si inaccesibile, pare a fi totusi, de mirare.
Asa cum ar fi de mirare sa aveti habar de vinul alb Miorita de Odobesti, o creatie mai recenta a podgorenilor din Vrancea, un vin elegant, care isi trage sevele demiseci din matca de Plavaie si Galbena...
Si nici nu stiti, banuiesc, ca la Iana si la Puiesti (nord de Barlad) se ascunde, inutil de discret si obraznic de modest, un excelent Cabernet Sauvignon, ferm si tare in gusturi si culori (chiar original, vag violaceu), un adevarat animal salbatic...
Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu