Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tortă călugărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

După orgia gastronomică de mai sus, nu-mi rămâne decât să merg la mânăstire, să ispășesc. Dar tocmai acolo, la Agapia, la Secu, la Văratec ne așteapta surpriza vieții noastre, această „torta“ somptuoasă și voievodală, despre care se spune că o fac măicuțele când se-ndura prea-fericiții să binecuvânteze altarele de sub Ceahlău.

01 Februarie 2017, 08:54


Desi, tot gurile (bune sau rele) spun ca piramida asta de savoare a fost ridicata nu de calugarite, ci de cuconitele din Targu si Piatra-Neamt, care, rusinate de asa fapta senzuala si pletorica, s-au sclifosit si-au pus-o cazna pe seama altora, a nevinovatelor, cum se-ntampla intotdeauna.

Eu cred ca lucrurile s-au petrecut asa: vreun vilegiaturist, frantuz sau mai degraba nibelung, ratacit cu multi, multi ani in urma prin codrii

Neamtului, a cerut adapost la (vreo) manastire. Obosit si infrigurat, a zabovit chiar mai mult decat cele trei zile cat cere pravila ortodoxa lacaselor sfinte a gazdui pe drumeti si, din lipsa de valuta, a ajutat pe la cuhnii, invatandu-le pe maicutele bucatarese si cum e cu tortul de clatite cu maruntaie de pui.

Acela s-a dus mai apoi in treaba lui, iar mai departe maicile, econoame dar si lipsite de multe, au sporit umplutura ba cu ciuperci, ba cu oua fierte, potrivind, pe langa ce le-a spus strainul, si dintr-ale lor, padurene, cimbrisor si ienupar, transformand delicatesa occidentala in altceva, moldovenesc.

Nimic deosebit pana aici, toata lumea stie ca nu ne respectam (nici macar) modelele, daca n-ar fi misterul acesta romanesc, ce pare, vai, etern: de ce n-a trecut mancarea aceasta uluitoare dincolo de „granita“ nemteana? Cum se face ca, aidoma altor si altor gateli romanesti exceptionale, cu savoare unica, s-a zidit, parca, intr-o notorietate strict regionala ?

Faptul ca romanii nu-si cunosc tara si valorile nu ma mai mira, dar faptul ca, pana si gastronomic, avem, dupa obicei si logica arhaice, chiar si azi, in era comunicarii (prin cablu si satelit), aceeasi infatisare de arhipelag format din insule necunoscute si inaccesibile, pare a fi totusi, de mirare.

Asa cum ar fi de mirare sa aveti habar de vinul alb Miorita de Odobesti, o creatie mai recenta a podgorenilor din Vrancea, un vin elegant, care isi trage sevele demiseci din matca de Plavaie si Galbena...

Si nici nu stiti, banuiesc, ca la Iana si la Puiesti (nord de Barlad) se ascunde, inutil de discret si obraznic de modest, un excelent Cabernet Sauvignon, ferm si tare in gusturi si culori (chiar original, vag violaceu), un adevarat animal salbatic...

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune