Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tortă călugărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

După orgia gastronomică de mai sus, nu-mi rămâne decât să merg la mânăstire, să ispășesc. Dar tocmai acolo, la Agapia, la Secu, la Văratec ne așteapta surpriza vieții noastre, această „torta“ somptuoasă și voievodală, despre care se spune că o fac măicuțele când se-ndura prea-fericiții să binecuvânteze altarele de sub Ceahlău.

01 Februarie 2017, 08:54


Desi, tot gurile (bune sau rele) spun ca piramida asta de savoare a fost ridicata nu de calugarite, ci de cuconitele din Targu si Piatra-Neamt, care, rusinate de asa fapta senzuala si pletorica, s-au sclifosit si-au pus-o cazna pe seama altora, a nevinovatelor, cum se-ntampla intotdeauna.

Eu cred ca lucrurile s-au petrecut asa: vreun vilegiaturist, frantuz sau mai degraba nibelung, ratacit cu multi, multi ani in urma prin codrii

Neamtului, a cerut adapost la (vreo) manastire. Obosit si infrigurat, a zabovit chiar mai mult decat cele trei zile cat cere pravila ortodoxa lacaselor sfinte a gazdui pe drumeti si, din lipsa de valuta, a ajutat pe la cuhnii, invatandu-le pe maicutele bucatarese si cum e cu tortul de clatite cu maruntaie de pui.

Acela s-a dus mai apoi in treaba lui, iar mai departe maicile, econoame dar si lipsite de multe, au sporit umplutura ba cu ciuperci, ba cu oua fierte, potrivind, pe langa ce le-a spus strainul, si dintr-ale lor, padurene, cimbrisor si ienupar, transformand delicatesa occidentala in altceva, moldovenesc.

Nimic deosebit pana aici, toata lumea stie ca nu ne respectam (nici macar) modelele, daca n-ar fi misterul acesta romanesc, ce pare, vai, etern: de ce n-a trecut mancarea aceasta uluitoare dincolo de „granita“ nemteana? Cum se face ca, aidoma altor si altor gateli romanesti exceptionale, cu savoare unica, s-a zidit, parca, intr-o notorietate strict regionala ?

Faptul ca romanii nu-si cunosc tara si valorile nu ma mai mira, dar faptul ca, pana si gastronomic, avem, dupa obicei si logica arhaice, chiar si azi, in era comunicarii (prin cablu si satelit), aceeasi infatisare de arhipelag format din insule necunoscute si inaccesibile, pare a fi totusi, de mirare.

Asa cum ar fi de mirare sa aveti habar de vinul alb Miorita de Odobesti, o creatie mai recenta a podgorenilor din Vrancea, un vin elegant, care isi trage sevele demiseci din matca de Plavaie si Galbena...

Si nici nu stiti, banuiesc, ca la Iana si la Puiesti (nord de Barlad) se ascunde, inutil de discret si obraznic de modest, un excelent Cabernet Sauvignon, ferm si tare in gusturi si culori (chiar original, vag violaceu), un adevarat animal salbatic...

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată