Una din trei zacuște conține zahăr adăugat
Zacusca, una dintre gustările preferate ale românilor, poate să nu reprezinte întotdeauna o alegere 100% înţeleaptă.
24 Octombrie 2018, 08:44
Cel puţin aşa ar putea reieşi dintr-un studiu realizat de către o echipă de experți ai Asociaţiei Pro Consumatori, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990), organizaţie de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat conţinutul a 55 mărci de zacuscă de/cu ciuperci, de/cu vinete, de fasole, țărănească, macedoneană, clasică, cu pește, comercializate în marile structuri comerciale.
Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. APC nu este finanțată de statul român. Specialiştii precizează că „în alegerea unei zacuște trebuie să plecăm de la denumirea acesteia.
Astfel, zacusca de ciuperci nu este același lucru cu zacusca cu ciuperci. Foarte mulți consumatori nu sunt atenți la această diferență dată de sensul semantic al cuvintelor. În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporția cea mai mare, de cel puțin 40%.
Din păcate, una din 10 zacuște pe bază de ciuperci are denumire înșelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuștele cu ciuperci, proporția acestei legume variază între 5% și 35%“.
Top 10 mărci zacuște ciuperci după cantitatea de ciuperci din compoziție:
1. FML Gardena (borcan de 290 grame) cu 40 % bureți de fag și 30% ciuperci pleurotus;
2. Topoloveana (borcan de 190 grame) cu 41 % ghebe;
3. Gusturi românești (borcan de 300 grame) cu 35 % ghebe;
4. Conacul Boierului (borcan de 190 grame) cu 33,81 % ghebe;
5. Vrâncioaia (borcan de 300 grame) cu 26 % ghebe;
6. Auchan (borcan de 300 grame) cu 25 % ciuperci;
7. La gura sobei (borcan de 300 grame) cu 25 % bureți de fag; Vatra Bunicii (borcan de 300 grame) cu 25 % ciuperci; Tradiția gustului (borcan de 300 grame) cu 25 % ciuperci;
8. Gusturi românesti (borcan de 300 grame) cu 23 % ciuperci; Cora (borcan de 295 grame) cu 23 % ciuperci;
9. Bunătăți de Topoloveni (borcan de 540 grame) cu 20 % ghebe; Capricii si delicii (borcan de 290 grame) cu 20 % ghebe; Capricii și delicii (borcan de 290 grame) cu 20 % gălbiori: Capricii și delicii (borcan de 290 grame) cu 20 % hribi; Capricii si delicii (borcan de 290 grame) cu 20 % ciuperci; Pivnița Bunicii (borcan de 180 grame) cu 20 % ciuperci;
10. Mega Image (borcan de 300 grame) cu 17, 9% ciuperci.
Top 10 mărci zacuscă vinete după cantitatea de vinete din compoziție:
1. FML Gardena (borcan de 290 grame) cu 65 % vinete coapte;
2. Turan ( borcan de 300 grame) cu 60 % vinete coapte; Topoloveana (borcan de 190 grame) cu 60% vinete coapte; Drag de România (borcan de 190 grame) cu 60 % vinete coapte;
3. Roua (borcan de 340 grame) cu 59 % vinete coapte;
4. Tradiția gustului (borcan de 295 grame) cu 48 % vinete coapte;
5. Capricii și delicii (borcan de 550 grame) cu 44 % vinete coapte;
6. Carrefour (borcan de 300 grame) cu 40 % vinete; Râureni (borcan de 300 grame) cu 40 % vinete coapte;
7. Naturelo (borcan de 540 grame) cu 35 % vinete coapte;
8. Conacul Boierului (borcan de 190 grame) cu 33,81 % vinete coapte;
9. Cora (borcan de 300 grame) cu 30 % vinete coapte;
10. La gura sobei (borcan de 300 grame) cu 25 % vinete coapte.
Top 5 mărci zacuște fasole după cantitatea de fasole din compoziție:
1. FML Gardena (borcan de 290 grame) cu 70 % fasole;
2. Topoloveana (borcan de 190 grame) cu 55,56 % fasole;
3. Capricii și delicii (borcan de 290 grame) cu 35 % fasole;
4. Vatra Bunicii (borcan de 300 grame) cu 25 % fasole;
5. Auchan (borcan de 300 grame) cu 18 % fasole.
Sursa: cotidianul.ro
Sursa Foto: conaculboierului.ro