Ascultă Radio Antena Satelor Live

Varză de Bihor (rețeta lui Radu Anton Roman)

Ați putea zice, ce mare brânză bihoreană, se mai pun câteva legume zemoase pe lângă varză și carnea obișnuite și gata, s-a născut o nouă stea (comestibilă)! Dacă îi mai dai și un nume, o speli și o duci la târg, să o prezinți domnilor, ură, ai și luat Nobelul pentru ciorbe! Ce atâta gălăgie pentru o varzo-tocană, dacă știam, inventam sute de găteli...

07 August 2017, 12:18


Asa o fi, in aparenta, dar ia puneti mana de cititi atent, veti vedea ca in reteta sunt dichisuri, meremeturi, subtilitati, amanari, tactici... Bihorul n-a scuipat mancarea asta ca pe o samanta, ci a nascut-o in munci. Varza asta, a lui si numai a lui, s-a copt incet, ca folclorul, cu adaosuri, innoiri si nesfarsite corectii colective. Travaliul a durat probabil sute de ani. Mii de babe, nane si leici diverse si crisenene s-au scofalcit deasupra focului pana cand toti bihorenii, intr-un glas si-ntr-un blid, au zis, asta-i, ecce varza care ne reprezinta.

Si fiti siguri ca nici nu i-au spus ei „varza de Bihor”, ci altii, ceilalti, recunoscand astfel ca una-i varza asta, si ca numai la Bihor se face!

Viile Bihorului incep de pe la facerea lumii si de la nord de Zarand, de la Ineu, si continua cu podgoriile de la Tileagd-Oradea, Diosig, Marghita, Valea lui Mihai si Sanislau. Pe langa rusinoasa Rujita, cu bujori in obrajori, pe langa binecunoscutele Furmint, Riesling, Iordana, Mustoasa, Cadarca (numita aici ...Lugojana!), Burgund, in sforile de vie de pe Crisuri se mai ascund si azi vite ciudate de altadata.

Daca v-a apucat seara si dormitul pe la vreo casa gospodareasca din Santimreu ori Chislaz, atunci bucurati-va, caci vinul neastamparat si subtirel (in alcooluri) pe care-l veti bea inainte de culcare (ba chiar si dupa) ar putea fi din struguri albi de Vulpe, Tata Oii, Vita Joasa, Dinka Alba, Coada Oii, Vie Grasa sau din boabe rosii de Vanat.

Ingrediente Varză de Bihor (rețeta lui Radu Anton Roman)

100 ml smantana
2 gogosari
3 rosii
1 legatura de marar
1 ceapa
1 lingura de cimbru
2 catei de usturoi
2 ardei grasi
sare, piper, la placere
500 g carne (vitel, purcel, pasare, ce aveti)
1 varza dulce (2 kg)
2 linguri de untdelemn (sau untura)
200 g carne afumata (daca va place; daca nu, nu!)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată