Ascultă Radio Antena Satelor Live

Vechi, dar bune! Trei rețete românești după care îți va lăsa gura apă

În ultimul timp, cultura culinară din România se lasă invadată de tot felul de produse alimentare aduse de peste mări și țări. De la mâncarea japoneză până la kebab-ul turcesc, toate sunt consumate cu plăcere de gurmanzii curiosi.

27 Septembrie 2018, 17:58

Din când în când este bine totuși să revenim la rețetele noastre autentice românești și să trăim aceleași experiențe culinare pe care le-au practicat străbunicii noștri. Am scotocit prin cele mai vechi cărți culinare și vă prezint trei dintre cele mai delicioase rețete autohtone pe care trebuie să le încerci neapărat.

Laptele de bou

O rețetă tradițională din zona Maramureșului, care se prepara încă în Evul Mediu este laptele de bou. Chiar dacă e greu de crezut, în unele zone tradiția încă este respectată și se mai gătește și astăzi. Pentru a prepara laptele de bou, se utilizează semințe de dovleac. Acestea sunt prăjite și se macină până se obține făină din ele. Separat, se pune la fiert lapte cu puțină sare. După ce laptele a dat în clocot, se adaugă făina făcută din semințele de dovleac, puțină sare și, la foc încet, se amestecă până se îngroașă. Recomandarea este să serviți mâncarea cu mămăligă. O rețetă simplă din produse bio pe care le găsești cu ușurință la țară și nu numai. Deci, o mâncare savuroasă și sănătoasă de la străbunicii noștri.

Plăcintă cu brânză fiartă în lapte

Se pare că indiferent de zona în care locuiau, pe vremuri românii erau adepții consumului de lapte. Rețeta vine din zona Dobrogei și ne învață cum să gătim un deliciu din telemea de vacă, aluat și lapte. Într-un vas adânc, rade brânza și adaugă ouă și puțină smântână. Amestecă bine până când obții un produs omogen. Tava se unge cu unt sau ulei. Așează câteva foi de plăcină pregătite în prealabil (într-un vas, pune ulei, apa călduță, oțet și sare. Amestecă încorporând treptat făina. Vei obține aluatul ce trebuie frământat. Lasă aluatul la cald circa 15 minute, după care îl vei rupe în bucăți mici din care vei întinde foile). Adaugă jumătate din brânza pe care o ai. Așează alte câteva foi și întinde restul de brânză. La final, pune foile care ți-au mai rămas și toarnă laptele deasupra. Pune tava la cuptorul preîncălzit și las-o circa o oră și jumătate. Poftă bună!

Ghedem

Da, știu că am zis că vă prezint mâncăruri tradiționale românești, dar nu m-am putut abține să nu includ în listă și o rețetă armenească, care se gătea în secolele trecute în zona botoșanilor. Tiberiu Crudu a găsit rețeta și a publicat-o într-o monografie a orașului Botoșani în 1932. El spune așa: „Ghedem se face dintr-un amestec de carne de oaie, vacă şi de porc. Carnea de oaie predomină, apoi cea de vacă şi la urmă cea de porc, din care nu se pune multă, pentru că-i dulce. După ce se aleg cărnurile se toacă împreună și se pune piper, zamă de usturoi, chimion şi se frământă până se face o alifie.

Citeste continuarea pe GASTROART

Etichete : retete vechi gastroart
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic