Ascultă Radio Antena Satelor Live

Voiaj în Balkania cea gustoasă

Fără de sfârșit sunt drumurile Balcanilor, în poveste! Și neasemuite sunt personajele care călătoresc pe aceste drumuri, în rădvane trase de șapte cai, făcând popasuri pe la hanuri de răscruce, prin cârciumi și prin cele case boierești, unde bucatele fierb pe plite, se coc în role și se frig deasupra jarului – fiecare după parapontul și dichisul lui.

08 Decembrie 2016, 07:23

Ei, și-n această lume, cu pestriță viermuială de ifose și langori, și-au aflat locul doi călători. Nu de orice fel! Nicidecum! Doi călători la fel de pitorești ca și târgurile, orașele și satele prin care peregrinează și/ori benchetuiesc, deosebindu-se de alții (poate) asemenea prin aceea că poartă cu ei, legate cu o sforicică de brâu, caietele de rețete, călimările și penele bine ascuțite.

Kera Calița și Kir Horia Pană sunt, dacă vreți, cronicarii gastronomi ai unor epoci succesive… și savuroase… de prin Evul Mediu otomănit până-n interbelicul europenizat. Pentru ei, gusturile bune nu au granițe și singureșe frontiere pe care le cunosc sunt cele ale stomacului prea îndestulat.

Dacă vi s-au cam lungit urechile de foame citind acestea de până acum, atunci se cuvine să vă liniștesc. De-acum intrăm în pâine… Ba, pardon… în carte. În cartea cu rețete a celor doi pe care abia ce i-am pomenit.
„Bucătăria Balkaniei” – tom semnat de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană – este poate cel opulent și ofertant rețetar culinar din veacuri trecute. Într-un limbaj care face deliciul cititorului care hămesit deopotrivă după mâncare și poveste, rețetele se lasă răsfoite, rostuite, rostite. Și, pe alocurea (dacă te poți opri din lectură ca să te duci în cuhnie!), gătite! Dar, de nu poți să le gătești – fie că-ți lipsește proviantul pus în carte, fie că ți-e teamă că priceperea ta nu-i îndeajuns pentru fasonul și feleșugul acestor bucate, nu-i bai! Le poți gusta la Jariștea!

Și fiindu-mi mie mâna ocupată să ducă la gură furculița cu bun-gust, fiindu-mi și gura plină, n-am să mă apuc eu să laud bucătăria, cartea și autorii, ci o să-i las pe alți – prinți ai literelor – să se pronunțe. Iacătă ce zic ei!

„Prin felurile alese, prin denumirile lor, uneori de un pitoresc deosebit, și prin modul de prezentare editorială, este o carte ce încântă orice intelectual, mai ales dacă are și un anumit grad de rafinament cultural.” (Constantin Bălăceanu-Stolnici)
„Graiul arhaic, bogat, elocvent, plin de culoare, înfloriturile stilistice, eufemismele bine găsite, ironiile la adresa vremilor originale ce le trăim, ingredientele desemnate prin termenul științific în latinește fac din lectură o plăcere cu urmări salutare în instruirea culturală a cetitorului.” (Adrian-Silvan Ionescu)

„O carte de literatură gastronomică, mă grăbesc să precizez, în tradiția scrierilor lăsate în acest domeniu de Stolnicul Cantacuzino, Kogălniceanu și Negruzzi.” (Eugen Simion)

„Rețetele din Bucătăria Balkaniei reînvie ceremonialul pitoresc din cuhniile de altădată. Ele sunt nu numai instrucțiuni pentru bucătari sau gospodine, ci și pagini de literatură bună, scrise parcă de descendenți ai lui Al. Odobescu, Mateiu I. Caragiale sau Constantin Țoiu.” (Alex. Ștefănescu)

„Și iată că generoasa everghetă ‒ Kera Calița alias Laura Nicolau ‒ ne oferă acum, împreună cu Horia Pana, un manual academic al deliciilor balcanice pe care Domniile lor le știu dintr-o tradiție venerabilă.” (Răzvan Theodorescu)

Ehei, cu asemenea „critici” n-ai cum să nu răzbești la masa cea mare a autorilor celebri de cărți de bucate! Mie, prea umilul scrib, nu-mi rămâne decât să subscriu ziselor dumnealor și să dau mai jos, pentru conformitate, unul dintre „rețepturile” mult lăudate.

Caracatița eleată

Proviant :
o caracatiță de Dodecanez de circa 1 kilogram
o ceapă mare
150 mililitri ulei extravirgin de măsline
50 mililitri oțet de mere
10 grame piper măcinat (Piper nigrum)
cimbru o rămurică (Thymus vulgaris)
10 grame busuioc (Ocimum basilicum)
10 grame sare marină
Caracatița, bătută bine, să-i iasă alegeri democratice din cap, se închide într-o oală cu puțină apă, cam 300 grame și se fierbe 20 minute la foc mic.
Se controlează sub capac și se mai lasă puțin la fiert, adăugând apa până se înmoaie.
Se scurge apa, se mărunțește caracatița și ceapa.
Se pregătește o marinată de ulei de măsline, oțet, sare, piper.
Se așează caracatița și ceapa pe tipsie, se toarnă pe deasupra marinata.
Se presară cimbrul și busuiocul.
Se ornează cu frunze proaspete de portocal.
La masă, numai după prima cupă cu vin, se desbat paradoxele eleate.

Un text de Valentin Țigău

Alte rețete recomandate:

{module 740}

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune