Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zacuscă de vinete ca la bunica acasă

Este vremea să punem deja borcanele cu zacuscă în cămară pentru la iarnă.

10 Septembrie 2015, 04:59


Avem pentru voi o reteta delicioasa de zacusca, exact asa cum facea bunica.

* cantitate: 3 kg zacuscă * timp de preparare total: 2 h

INGREDIENTE

- 3 kg vinete coapte bine

- 2 kg ardei grași roșii

- 1 kg ceapă roșie sau albă

- 500 g ciuperci fierte

- 1 litru de suc de roșii

- 400 ml ulei de măsline

- 5 foi de dafin

- 1 lingură piper negru boabe

- Sare după gust

MOD DE PREPARARE

1. Coace pe plită vinetele și ardeii, apoi se curăță de cojile înnegrite. Lasă vinetele la scurs în strecurătoare. Apoi toacă mărunt vinetele și ardeii.

2. Mărunțește ceapa – te poți ajuta de un robot de bucătărie, astfel înjumătățești timpul de pregătire – și las-o în ulei, în oala în care vei pregăti toată zacusca, la foc mic. Este ideal ca oala să aibă fundul dublu, ca să nu se ardă legumele. Adaugă și sare la amestec.

3. După 5 minute poți adăuga vinetele scurse și sucul de roșii. Amestecă în zacuscă, apoi adaugă și foile de dafin. Redu focul la mic și pune capacul pe oală, lăsând un mic loc pe unde să iasă aburii.

4. Adaugă și ardeii copți mărunțiți, ca și ciupercile fierte – și ele mărunțite la rândul lor. Poți adăuga și boabele de piper.

5. Mai amestecă în mâncare și mai lasă pe foc timp de o oră. Din când în când poți gusta zacusca, pentru a o putea asezona cu sare după gust.

Sursa: bewoman.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune