Zacuscă de vinete ca la bunica acasă
Este vremea să punem deja borcanele cu zacuscă în cămară pentru la iarnă.
10 Septembrie 2015, 04:59
Avem pentru voi o reteta delicioasa de zacusca, exact asa cum facea bunica.
* cantitate: 3 kg zacuscă * timp de preparare total: 2 h
INGREDIENTE
- 3 kg vinete coapte bine
- 2 kg ardei grași roșii
- 1 kg ceapă roșie sau albă
- 500 g ciuperci fierte
- 1 litru de suc de roșii
- 400 ml ulei de măsline
- 5 foi de dafin
- 1 lingură piper negru boabe
- Sare după gust
MOD DE PREPARARE
1. Coace pe plită vinetele și ardeii, apoi se curăță de cojile înnegrite. Lasă vinetele la scurs în strecurătoare. Apoi toacă mărunt vinetele și ardeii.
2. Mărunțește ceapa – te poți ajuta de un robot de bucătărie, astfel înjumătățești timpul de pregătire – și las-o în ulei, în oala în care vei pregăti toată zacusca, la foc mic. Este ideal ca oala să aibă fundul dublu, ca să nu se ardă legumele. Adaugă și sare la amestec.
3. După 5 minute poți adăuga vinetele scurse și sucul de roșii. Amestecă în zacuscă, apoi adaugă și foile de dafin. Redu focul la mic și pune capacul pe oală, lăsând un mic loc pe unde să iasă aburii.
4. Adaugă și ardeii copți mărunțiți, ca și ciupercile fierte – și ele mărunțite la rândul lor. Poți adăuga și boabele de piper.
5. Mai amestecă în mâncare și mai lasă pe foc timp de o oră. Din când în când poți gusta zacusca, pentru a o putea asezona cu sare după gust.