Zamă de găină ca la Neamț (rețeta lui Radu Anton Roman)
Taram magic, nascator de legende (de tot felul), centru spiritual intesat de manastiri, o lume de cultura si arta populara straveche, un fel de patrie mai mica pentru o mare literatura vorbind de Ceahlau si de Ozana cea frumoasa (am uitat ceva sau pe cineva?), dealurile de la poalele muntilor Stanisoarei, din tinutul Neamtului au nascut si aceasta zeama raspicat acrisoara, ce are misiunea sacra de a limpezi nesiguranta diminetilor incetosate de nopti ravasite, pierdute, fara nici o legatura cu castitatea sau saracia monahica din vecinatate.
27 Iunie 2017, 10:48
Ingrediente
1 gaina
1 jumatate de litru de bors
1 jumatate de litru de zer de putinei
1 canita cu moare de muraturi
1 farfurie de muraturi
Zarzavat:
ceapa
morcovi
pastarnac
gulioare
telina
patrunjel
praz
Verdeata:
loboda
patrunjel
podbal
macris
cam 2 farfurii cu tocmagi facuti din oua, sare si faina cata poate intra si ramane.
MOD PREPARARE
Gaina bine grijita se pune la fiert in apa de fantana (asta ca sa raman in tonul de reportaj tarpestean) - interesant ca nemtenii lasa si ficatul la ciorba
Se fac tocmagii, subtirei ca o geana de Smarandita popii si se lasa la uscat
Zarzavatul taiat marunt se pune in ceaun dupa ce gaina, infierbantata, si-a pierdut din cerbiciile varstei si se-ntoarce, tandra, spre adolescenta
Verdeata si muraturile se toaca
Daca a fiert, gaina se scoate si se taie bucati, timp in care se pun pe rand la foc alte lucruri, ca acreala si tocmagii
Daca s-au muiat (dar sa nu se flescaiasca) si tocmagii, atunci se-ntoarce carnea-n oala, se presara verdeata si se rastoarna mamaliga pe scandura mesei, ca blidele, lingurile si mahmurii asteapta de mult, ca o armata ratacita de prizonieri.