COVID-19: Semne că sunteți afectat de varianta britanică
Anchetele epidemiologice au stabilit că varianta de peste Canal este responsabilă de 1 până la 2% din cazurile de COVID-19 diagnosticate în prezent în Europa Occidentală, avansând rapid către estul Europei, cu o prezență eterogenă în teritoriu.
Mutațiile Covid-19: „necunoscute fundamentale” de evidențiat
Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a întrunit pe 15 ianuarie 2021 (cu două săptămâni înainte de termen) pentru a discuta despre mutațiile Covid-19.
La sfârșitul acestei întâlniri virtuale, OMS a cerut o extindere globală a secvențierii genomice și a partajării datelor, precum și o mai bună colaborare științifică pentru a face față „necunoscutelor fundamentale” care persistă pe cele 3 variante ale SARS-COV -2, în prezent în circulație.
Profesorul Stéphane Gayet, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Strasbourg, a afirmat că varianta britanică „arată mai mult ca o gripă”. El specifică: „observăm mai puțină dispnee (disconfort respirator) decât cu tulpina originală. Ceea ce știm, de asemenea, este că această variantă este mai transmisibilă, mai contagioasă și că ar da mai multe forme simptomatice decât tulpina originală și, totodată, dă forme mai puțin grave”. El a specificat, de asemenea, care sunt simptomele observate de obicei la persoanele infectate cu mutația britanică a Covid-19:
- oboseală
- febră puternică
- tuse
- durere de cap
- mai puțin patogenică, dar mai contagioasă
- mai susceptibilă de a fi contactată și de copii
Foto: Pixabay