-

GASTROART.RO. Efectele globalizǎrii asupra practicilor alimentare

Referindu-ne la practicile alimentare contemporane, câteva întrebari ne vin în minte atunci când ne gândim la calitatea şi siguranţa alimentelor. Ce înseamna calitatea în sistemul alimentar? Cât depinde ea de efectele globalizarii? Cât de mult s-a schimbat felul în care mănâncă generaţia actuală comparativ cu generaţiile anterioare? Cât de naturale şi sănătoase sunt alimentele cu care ne hranim? Sunt ele produse industrial la scala globala sau tradiţional şi local?

Raspunsul nu este simplu iar cercetătorii au demonstrat că practicile alimentare actuale sunt influenţate în mare măsură de efectele globalizării. George Ritzer în cartea Globalizare Nimiculuii foloseşte exemplul McDonalds pentru a defini globalizarea şi mai mult, vorbeşte despre mcdonaldizare care este “procesul prin care principiile restaurantului fast-food ajung să domine tot mai multe sectoare ale societăţii americane şi un număr tot mai mare de societăţi din întreaga lume”.

Te-ar putea interesa și Povestea merelor de Voinești

Procesul la care ne referim atunci când vorbim despre globalizare nu este ceva nou, el există de peste 500 de ani. Principala caracteristică a globalizării este relocarea producţiei în zone cu forţă de muncă mai ieftină. Relocarea producţiei se face atunci când cererile angajaţilor sunt mai mari decât ale altor posibili angajaţi din altă parte a lumii. Relocarea este legată în principal de migraţia rurală. În sistemul alimentar, globalizarea a transformat procesul de producţie, distribuţie şi consum al alimentelor şi produselor agricole. Se poate presupune că globalizarea a produs creşterea standardizării alimentelor şi agriculturii. Din aceasta perspectivă, pe măsură ce controlul asupra alimentelor şi agriculturii este concetrat în mâinile câtorva corporaţii transnaţionale şi lanţurile de distribuţie devin din ce în ce mai globale, alimentele şi practicile prin care sunt produse devin din ce în ce mai standardizate.iii

O altă perspectivă este aceea că globalizarea a adus diversitate alimentară şi moduri noi de producere a alimentelor, dar în acelaşi timp a distrus diversitatea culturalǎ şi biologicǎ. Din acest punct de vedere, unul din efectele globalizării ar fi apariţia unei griji la nivel public pentru securitatea şi calitatea alimentară şi a problemelor etice privind modul de producere a alimentelor. Astfel, standardizarea şi diferenţierea nu sunt procese opuse, ci rezultate ale globalizării alimentelor şi agriculturii.iv Calitatea devine o componentă centrală a competiţiei economice în sistemul agro-alimentar global. Deşi competiţia preţurilor rămâne importantă, distribuitorii au început să se orienteze din ce în ce mai mult pe o competiţie non-preţ. Un efect al acestor schimbări este trecerea de la o economie a cantităţii la o economie a calităţii.

Globalizarea a avut o consecinţă în .............................

Citește mai departe pe GASTROART.RO

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

 

Articole înrudite