Aceste fructe contin o mare cantitate de microelemente si saruri minerale usor asimilabile (zinc, calciu, fier, magneziu, potasiu).
REDUC COLESTEROLUL
In afectiunile cardiovasculare, strugurii sunt utili si datorita continutului de resveratrol, o substanta din coaja strugurilor, care are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din sange si de a preveni bolile de inima. Strugurii negri au un continut mai mare de resveratrol decat cei albi.
Studii efectuate la Imperial College din Londra au aratat ca resveratrolul are proprietati antiinflamatoare, putand fi folosit si in tratarea astmului bronsic si a altor afectiuni pulmonare. De asemenea, resveratrolul reduce posibilitatea aparitiei mutatiilor genetice ca urmare a actiunii radicalilor liberi si scade rezistenta celulelor tumorale.
Si daca tot a venit vorba despre tumori, aflati ca strugurii sunt o sursa de acid elagic si antocianidine – substante cu proprietati anticancerigene dovedite. Ca si resveratrolul, aceste substante se gasesc in coaja strugurilor. Asa se explica de ce mustul nu are aceleasi proprietati terapeutice ca strugurii proaspeti.