-

INCOMEMAGAZINE.RO Misterul lacrimilor de Batavia, descifrat după 400 de ani

Misterul unor mici obiecte artizanale din sticlă, în formă de lacrimă și cu o coadă lungă și subțire, denumite "picăturile prințului Rupert" sau "lacrimi de Batavia" și care pot rezista unor lovituri de ciocan și, în același timp se pot sparge la cea mai fină atingere, a fost elucidat după aproape patru secole. "Pe de-o parte, capul (picăturii) poate rezista loviturilor de ciocan, dar pe de alta parte, coada se sparge la cea mai mica atingere, astfel ca în câteva microsecunde întregul obiect se transforma într-un praf fin de sticlă", explică Srinivasan Chandrasekar, profesor de inginerie industrială şi director al Centrului pentru procesarea Materialelor şi Tribologie de la Universitatea Purdue, din Indiana, coautor al noului studiu.

Potrivit lucrarii, rezistenta este data de forţele de compresiune ce acţionează la exteriorul picăturii şi care pot rivaliza cu forţele de compresiune suportate de anumite tipuri de oţel. "Lacrimile de Batavia" au devenit faimoase în 1660, când prinţul german Rupert de Rin a oferit câteva astfel de obiecte vărului său, regele Carol al II-lea al Angliei. Aceste curiozităţi, obţinute când sticla topită este picurată într-un recipient cu apă rece, erau cunoscute maeştrilor sticlari de secole.

Uimit de proprietăţile micilor obiecte, Carol al II-lea le-a trimis spre studiu savanţilor din Royal Society, care au publicat o primă lucrare în 1661, fără a înţelege însă cum de aceste picături puteau fi, în acelaşi timp, atât de rezistente şi atât de friabile.

Citeste continuarea pe incomemagazine.ro