-

JURNALUL.RO Unul din cinci directori din cadrul companiilor este psihopat

Unul din cinci directori executivi din cadrul companiilor este psihopat, potrivit unui studiu prezentat în Australia. Această rată este asemănătoare cu cea din rândul persoanelor aflate în detenţie, arată The Telegraph.

Cercetarea, efectuată pe 261 de indivizi cu funcţii importante în firme din Statele Unite, a evidenţiat că 21% dintre aceştia aveau niveluri semnificative din punct de vedere clinic ale trăsăturilor specifice persoanelor psihopate.

La nivelul întregii populaţii, rata persoanelor psihopate este de una la o mie, mai arată sursa citată.

Psihologul criminalist Nathan Brooks, care a condus studiul, a declarat că descoperirea sugerează faptul că firmele ar trebui să-şi îmbunătăţească modul în care îşi selectează angajaţii.

Potrivit acestuia, personalul care se ocupă de resursele umane tinde să se concentreze pe abilităţi mai mult decât pe trăsăturile de personalitate ale candidaţilor, astfel ajungându-se la situaţia în care companiile angajează ''psihopaţi de succes'', care se pot deda la practici lipsite de etică şi la acţiuni ilegale sau pot avea un impact toxic asupra colegilor.

''Psihopaţii tipici creează haos şi, în general, tind să îi asmută pe oameni unul împotriva celuilalt'', a declarat specialistul. ''Pentru psihopaţi (succesul din cadrul unei corporaţii - n.r.) este un joc şi pe ei nu îi deranjează să încalce regulile morale. Totul se rezumă la a ajunge acolo unde doresc în cadrul companiei şi la dominarea celorlalţi'', a completat Brooks.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro