-

INCOMEMAGAZINE.RO Culisele unuia dintre cele mai mari jafuri din istoria Marii Britanii

Cei cinci britanici trecuți binișor de prima tinerețe, care au jefuit, în cadrul unei operațiuni extrem de îndrăznețe, dar foarte bine gândite, depozitul de obiecte de valoare de pe Hatton Garden, strada marilor magazine de bijuterii, au fost condamnați să stea după gratii cel puțin șapte ani. John Collins, 75 de ani, Carl Wood (59) Daniel Jones (61), Terry Perkins (67) și William Lincoln (60) au furat aur și pietre prețioase în valoare totală de 14 milioane lire sterline.


A fost una dintre cele mai ample infractiuni de acest gen din istoria moderna a Marii Britanii, comisa cu aproape un an in urma, de sarbatorile pascale. Ancheta si audierile au demonstrat fara drept de tagad ca jaful secolului, o operatiune planificata din timp si cu minutiozitate, a fost executata intr-un mod absolut stralucit.

Iata cum au evoluat lucrurile:

August 2012: Daniel Jones, unul dintre liderii grupului, s-a apucat sa studieze, pe diferite site-uri de internet, instalatii de foraj de mare precizie.

Mai 2014: Jones opteaza pentru Hilti DD 350, masina cu ajutorul careia hotii au efectuat o mare gaura in peretele depozituui.

14 februarie 2015: Unul dintre patronii magazinelor de bijuterii de pe Hatton Garden declara ca se simte permanent supravegheat de niste persoane aflate in masini parcate in fata imobilelor cu numerele 88 si 90.

31 martie 2015: Unul dintre vizitatorii depozitului de bijuterii de pe Hatton Garden 88-90 asteapta liftul mai mult ca de obicei. Cand, in sfarsit, usile s-au deschis, in cadrul a aparut un barbat grizonat, imbracat intr-o salopeta albastra de lucru. Dupa descriere a fost Perkins.

Alaturi se aflau tot felul de instrumente si aparate. Barbatul zambea rapitor, pentru ca nu mai era loc in cabina liftului.

2-5 aprilie 2015. Jaful secolului. Infractorii fug cu o furgoneta alba.

7 aprilie: Un angajat al companiei descopera ca depozitul a fost jefuit.

In septembrie 2015, principalii autori ai jafului - Perkins, Jones si Collins, precum si creierul operatiunii Brian Rider, au aparut in fata instantelor de judecata, unde si-au recunoscut vina. Mai mult, Jones a promis sa le arate politistilor unde a ascuns obiectele furate.

Unde au gresit "bunicii pusi pe rele"?, s-a intreabat Daily Mirror, cerand parerea expertilor.

Citeste continuarea pe incomemagazine.ro