-

INCOMEMAGAZINE.RO A fost descifrat misterul sincronizarii pendulelor

Misterul vechi de 350 de ani al sincronizării, după o perioadă de timp, a ceasurilor cu pendul care sunt atârnate pe acelaşi perete a fost rezolvat de cercetători de la Universitatea din Lisabona.


Într-o zi a anului 1665, fizicianul olandez Christiaan Huygens, inventatorul ceasului cu pendul, nu se simţea foarte bine şi s-a întins pe pat, privind două ceasuri cu pendulă puse unul lângă celălalt pe perete, conform lui Henrique Oliveira, matematician la Universitatea din Lisabona şi coautor al noului studiu care explică misterul sincronizării pendulelor.

Huygens a observat ceva bizar: indiferent de poziţia în care se aflau iniţial pendulele celor două ceasuri, după aproximativ 30 de minute, pendulele ajungeau să bată exact în direcţia opusă una faţă de cealaltă.

Cauza acestui efect - denumit de Huygens "un fel ciudat de empatie" - a rămas un mister vreme de secole. Recent însă, oamenii de ştiinţă care au analizat două ceasuri cu pendul atârnate de aceeaşi grindă au descoperit că pendulele se pot influenţa reciproc prin transmiterea unor mici forţe asupra grindei de care erau fixate.

Cu toate acestea, "nimeni nu a testat ştiinţific interacţiunea dintre două pendule atârnate de acelaşi perete", a declarat Oliveira pentru Live Science.

Citeste continuarea pe incomemagazine.ro