-

Specialiștii explică DE CE a apărut viața pe Terra

Exploziile foarte puternice de pe suprafața Soarelui, cu eliminarea în spațiul înconjurător a nei cantități uriașe de energie, ar fi putut genera, în trecutul foarte îndepărtat, o serie de reacții chimice, în urma cărora s-au format compuși care au făcut posibilă apariția vieții pe Terra, sunt de părere cercetătorii de la NASA.

Rezultatul studiului lor a fost publicat în revista Nature Geoscience.

In atmosfera Pamantului a existat azot sub forma moleculara. Insuficient insa pentru aparitia vietii pe planta, pentru ca azotul este activ chimic nu sub forma moleculara, ci monoatomica, capabila, ulterior, sa se reconfigureze in forme biologice utile.

Oamenii de stiinta au analizat furtunile care se formeaza pe stelele tinere de tipul Soarelui, fenomene care antreneaza emisii puternice de particule energetice. Specialistii au ajuns la concluzia ca, la fel, enormele explozii de pe Soare pot denatura campul magnetic al unei tinere planete, ceea ce face permite respectivelor particule sa ajunga in atmsfera Terrei.

Aici, aceleasi particule energetice genereaza formarea de compusi cu ajutorul protoxidului de azot si a acidului cianhidric. Acesta din urma va deveni, de altfel, sursa azotului monoatomic pentru construirea moleculei biologice.